Мъжките мечки в Смолянско будуват заради топлото време и ядат

...
Мъжките мечки в Смолянско будуват заради топлото време и ядат
Коментари Харесай

Мъжките мечки в Смолянско будуват заради топлото време

Мъжките мечки в Смолянско будуват поради топлото време и ядат захранките на глиганите. Меката зима и южнякът, който качи внезапно температурите у нас в последните дни, карат мецаните да търсят храна, регистрираха ловци от района пред "Труд ".
В същото време женските в плен и на независимост са изпаднали в заспалост, множеството от тях износват и бебета си сега, прецизираха специалисти.
Гладните мечки из горите в Смолянско шетат и изяждат захранките на дивите свине, оповестяват ловджии. Това са мъжкари, които още не са заспали зимен сън. Те ядат постоянно оставяните от ловните дружинки фуражи /главно царевица/ за глиганите, изясни експертът по лова в смолянското ловно сдружение "Сокол " Алекси Инджов.
Досега са разставени над 100 тона храна. И тъй като мечоците постоянно оставят следи по снега или в калта, ловците ги виждат, броят и знаят, кои подяждат свине.В биологията на женските обаче, е заложено заради настояща бременност, да износват плода си, до момента в който спят. Така будни измежду тях съвсем няма.
Колко мечки обикалят из горите на общините Доспат, Девин, Смолян, Баните, към селата Славейно, Смилян и около селата в горното течение на река Арда, е незнайно. Главно в тези региони са популациите на предпазеното от закона животно.
Общо 207 са преброени при последната таксация през март 2017 година в Смолянско кафяви зверове. През 2015 те са били 227, а в 2016 – 197 броя.
"Цифрата от 207 мечки сега е напълно в рамките на естественото ", безапелационен е основният специалист по лова в Смолянската Регионална дирекция по горите Румен Якимов. Но какъв брой от тях са мъжки и какъв брой са женски, това никой не може да каже, тъй като никой горски не смее да им огледа под опашките и персонално да откри това – рискът е доста огромен, смее се Якимов.
Обикалящите и през настоящата 2018 година из родопските гори неспящи мечки досега не вършат бели, сподели шефът на РИОС в Смолян инж. Екатерина Гаджева. До момента няма нито едно недоволство или пък нанесена вреда, която да изплащме, уточни тя.
Последните мечешки офанзиви в региона са били на 10-и октомври м. година, след това през ноември в Девинско, а циркулиране към кошари, само че без вреди, е имало и при започване на декември.
И въпреки всичко, когато през октомври стръвница раздра в един ден две овце на Захари Манолев край село Сивино, Смолянска община, пострадалият пастир, който е и член на локалната ловна дружинка, публично изиска позволение непрекъснато да носи пушката.
Причината е, че когато е на паша със стадото, и звярът се появи още веднъж, ще може да го гръмне. Разрешение обаче за тази си концепция той не получи.
Към Регионална инспекция за опазване на околната среда от 2 години има образувана специфична група за бързо реагиране при сигнал за нанесена вреда от мечка, само че групата работи от месец март до началото на декември. Така че сега я няма, посочи инж. Гаджева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР