Мъжки работни панталони, за които служителите на търг в Ню

...
Мъжки работни панталони, за които служителите на търг в Ню
Коментари Харесай

Продадоха най-старите дънки в света за 114 000 долара

Мъжки работни панталони , за които чиновниците на търг в Ню Йорк считат, че може да са най-старите дънки в света, са продадени за 114 000 USD , съобщи Би Би Си.

Панталоните са открити в потопен сандък при корабокрушение през 1857 година покрай крайбрежията на Северна Каролина.
Те са с пет копчета и се счита, че са принадлежали на миньор.

Дънките бяха измежду 270-те сувенира от епохата на Златната тресчица, които бяха продадени за общо близо 1 млн. $, съгласно Holabird Western Americana Collections.

— ABC News (@ABC)

Търгът се организира в Рино, Невада, в западната част на Съединени американски щати, както и онлайн на 3 декември.

" Тези миньорски джинси са като първото забито американско знаме на Луната, исторически миг в историята ", споделя Дуайт Манли, ръководещ сътрудник на California Gold Marketing Group, която е притежател на артефактите. " Не съществуват по-ранни дънки с пет копчета ".

Предметите произлизат от SS Central America, прочут още като " кораба на златото " - 85-метров параход, който през 50-те години на XIX в. е превозвал пасажери до и от Централна Америка до източното крайбрежие на Съединени американски щати.

Корабът потъва по време на вихър от второкласен през септември 1857 година, като умират 425 от 578-те пасажери и членове на екипажа.
Пътниците потъват дружно с към 21 тона златни монети и артефакти. Мястото на корабокрушението е намерено за първи път през 1988 година
Мъжките работни панталони са били открити от куфар, принадлежащ на Джон Демент, мъж от Орегон , който може би ги е закупил в Сан Франциско, оповестиха от аукционната компания.

Леви Щраус създава първия чифт сини дънки в Сан Франциско през 1873 година , 16 години след корабокрушението, в което се намира панталонът на миньора.

Но историкът и шеф на архива на компанията Трейси Панек съобщи пред Би Би Си, че няма " никаква връзка сред Levi Strauss & Co и панталоните от търга в Рино ", нито пък те са били " работни панталони на миньор ".

" Панталоните не са направени от деним и са били направени години преди " Levi Strauss да патентова своите сини дънки, сподели тя, като добави, че панталоните с копчета са били постоянно срещани през XIX век.

Продажбата идва два месеца откакто чифт винтидж дънки Levi's от 80-те години на ХХ век - открити в изоставена минна шахта в западната част на Съединени американски щати - бяха продадени за 76 000 $ на търг в Ню Мексико.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР