Мъжете, заразени с COVID-19, са три пъти по-склонни да се

...
Мъжете, заразени с COVID-19, са три пъти по-склонни да се
Коментари Харесай

Мъжете боледуват по-тежко и по-често умират от COVID-19

Мъжете, инфектирани с COVID-19, са три пъти по-склонни да се нуждаят от интензивни грижи, в сравнение с дамите и са изложени на доста по-висок риск от гибел от вируса, споделиха учени, съобщи Агенция Франс Прес, представена от kanal3.bg.

Изследователите са анализирали над три милиона доказани случая на ковид от 46 страни и 44 щата в Съединени американски щати сред 1 януари и 1 юни 2020 година Те разкрили, че рискът от зараза със Sars-Cov-2 е идентичен за дамите и мъжете, защото „ тъкмо половината “ от доказаните случаи са пациенти от мъжки пол. Но мъжете са съвсем три пъти по-склонни от дамите да бъдат приети в болница в интензивно поделение и са 39% по-склонни да умрат от вируса, сочи проучването.

" Тези данни могат да оказват помощ на лекарите да схванат, че полът е рисков фактор за тежко заболяване при ръководство на пациенти ", сподели съавторът Кейт Уеб пред AФП. " Полът е незадоволително докладвана променлива в доста изследвания и това припомня, че е значим фактор, който би трябвало да се вземе поради при проучванията ", сподели откривателят от университета в Кейптаун.

Тенденцията е световна - с изключение на няколко изключения - и най-много може да бъде сведена до биологичните разлики, споделиха откривателите.

„ За половите разлики както във вродената, по този начин и в адаптивната имунна система е съобщавано и по-рано и те може би изясняват женското преимущество при COVID-19 “, споделят създателите.

Жените естествено създават повече протеини, които лимитират анормалния имунен отговор, прочут като цитокинова стихия, за който се счита, че играе роля в провокирането на тежки форми на COVID-19. " Женският " естрадиолов хормон може също да помогне на дамите да отхвърлен тежките форми на вируса, защото ускорява реакцията на Т-клетките, които убиват инфектираните кафези, и усилва производството на антитела, се споделя в проучването.

„ За разлика от него, мъжкият сексуален хормон тестостерон потиска имунната система “, означават създателите.

Въз основа на пола разликите в съпътстващите болести, свързани с тежък ковид, могат да изложат мъжете на огромен риск, пишат те в изследването, оповестено в Nature Communications.

Авторите означават сходството в пропорциите на дамите и мъжете с хипертония и диабет в международен мащаб, „ най-честите обявени съпътстващи болести при приети в болница пациенти с COVID-19 “.

Констатациите може да имат последствия за бъдещи ваксини, споделиха създателите.

Уеб означи, че предходни ваксини против други инфекции демонстрират разлики в реакцията при дамите и мъжете.

" Все още следва да се дефинира дали същото ще важи и за имунизациите за Sars-CoV-2 ", сподели Уеб.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР