Мъжете в България вземат с 13,5% по-голямо заплащане от жените,

...
Мъжете в България вземат с 13,5% по-голямо заплащане от жените,
Коментари Харесай

Мъжете в България вземат 13,5% по-голямо заплащане от жените

Мъжете в България вземат с 13,5% по-голямо възнаграждение от дамите, демонстрира проучване на Евростат. Тенденцията обаче е този раздор да се намалява през годините. Той е бил 15,4% през 2015 година и от този момент последователно понижава.  

Средната разлика в заплащането в Европейски Съюз през 2018 година е 15,7 на 100.

Докладът съпоставя какво възнаграждение получават другите полове за една и съща позиция и опит. Целта е да се отразяват  резултатите от политиките за повишение на присъединяване на дамите на пазара на труда. Сред предпочитаните области в документа са още битката с насилието, учредено на пола и смяната на публичните стандарти по отношение на дамите и мъжете.

В отчета се показва, че през 2019 година безработните лица на възраст 15 и повече години са 142 800 души. От тях 82 300 са мъже, а 60 500 са дами, което е с 30 500 (17,6%) по-малко от 2018 година

Акцент в отчета е подложен върху осъществяването на Закона за равнопоставеност сред мъжете и дамите, който регламентира институционалната рамка, стратегическите и оперативни документи за ръководство на политиката по равнопоставеност на дамите и мъжете. Докладът регистрира също активността на Националния съвет по равнопоставеността на дамите и мъжете към Министерския съвет, който е орган за реализиране на съвещания, съдействие и съгласуваност сред централните и териториалните органи на изпълнителната власт и структурите на гражданското общество.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР