Мъжете у нас, предпочели да излязат в бащинство за отглеждане

...
Мъжете у нас, предпочели да излязат в бащинство за отглеждане
Коментари Харесай

Броят на мъжете в бащинство расте стремглаво

Мъжете у нас, предпочели да излязат в бащинство за развъждане на децата си вместо майките, към този момент надвишават 22 хиляди. Това регистрира Националният статистически институт, показани от БНР. Справката е за миналата година.

За съпоставяне, през 2021 година техният брой е бил малко над 21 900 души.

Съгласно Кодекса на труда, когато майката и бащата имат брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на бебето от лечебното заведение. По време на този отпуск бащата получава и парично обезщетение, което е 90 % от среднодневното му заплащане. Изискването е мъжът да има 6 месеца застрахователен стаж като обезпечен за общо заболяване и майчинство.

За предходната година има 885-ма мъже, които са гледали детето си от 1 до 2-годишна възраст. През 2021-а те са били 727, а през 2020-а – 735.

Общо 1370 са бащите, които са употребили парично обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст. Такова се отпуска от 1 август предходната гоина със законови промени, с които се уреди нов тип отпуск от два месеца за бащите.

Етикети: бащинствоНСИобезщетения
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР