Мъжете у нас получават с 23% по-висока пенсия от жените,

...
Мъжете у нас получават с 23% по-висока пенсия от жените,
Коментари Харесай

Мъжете у нас получавали с 23% по-висока пенсия от жените

 Мъжете у нас получават с 23% по-висока пенсия от дамите, оповестиха от Евростат. Все отново разликата във възнагражденията за напреднала възраст на двата пола понижава през годините. През 2012 година дамите са получавали с близо 35 на 100 по-малка пенсия от мъжете, пише  " Труд ".

През 2015 година този % спада до 29,3, а през 2016 и 2017 година - до надлежно 27,2% и 27,5%.

Разликата в пенсиите у нас е под междинната за Европейския съюз - 29 на 100 в интерес на мъжете. С течение на времето обаче тя понижава и в този момент е съвсем 5 процентни пункта по-ниска спрямо 2010 година, когато мъжете са получавали с 34% повече.

Въпреки че във всички страни дамите са ощетени с размера на пенсията, разликата варира в необятни граници. Най-голяма е в Люксембург, където дамите на възраст над 65 години получават 44% по-ниска пенсия от мъжете. Следват Малта и Нидерландия - с 40%, Кипър - 39%, Австрия - 37% и Германия - 36%.

Почти нищожно е разминаването във възнагражденията за напреднала възраст на двата пола в Естония - едвам 2 на 100, следвана от Дания - 7%, Унгария - 10%, и Словакия - 11%.

В същото време България е на трето място в Европейския съюз по дял на пенсионерите в риск от беднотия, демонстрират още данните на Евростат. През 2019 година, след като са последните настоящи данни, 36% от пенсионерите в България са били застрашени от беднотия.

Това значи, че техният наличен приход е по-малък от 60% от междинния за страната, откакто са взети поради обществените прехвърляния. През последните години делът има пораства, като минимален е бил през 2014 година - 23,1%. 

От 1 април ще бъдат преизчислени служебно пенсиите на хората, които не престават да работят, без те да подават заявление за това, оповестиха от Националния застрахователен институт. Това става с данните за добития от лицата стаж след пенсионирането до края на миналата календарна година.

През 2021 година преизчисляването на пенсиите към този момент става по длъжностен ред като непрекъснато настоящ механизъм.

Гражданите отново могат да подават заявки за преизчисляване на пенсиите им, само че в тези случаи се регистрират и данните за осигурителния им приход след пенсионирането, в случай че това е по-благоприятно за тях. През януари са подадени над 3000 такива заявки, като в тези случаи пенсията се преизчислява от първо число на месеца, идващ месеца, в който е подадено заявката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР