Мъжете най-често стават охранители, а жените - продавачки204 хиляди души

...
Мъжете най-често стават охранители, а жените - продавачки204 хиляди души
Коментари Харесай

204 хиляди пенсионери продължават да работят, всеки четвърти е на заплата от държавата

Мъжете най-често стават охранители, а дамите - продавачки

204 хиляди души са траяли да работят и след пенсия през предходната година. Така те са прибавили още 6 лева към пенсията си месечно. Това са хората с персонални пенсии за стаж и възраст, които са траяли да работят и да се обезпечават.

Най-много са българите, които остават на работа след пенсия в бюджетния бранш. През предходната година като държавни служащи са се трудили 47 444 души, които вземат и пенсия. Почти 30 хиляди от тях са дами, написа.

Отделно в държавното ръководство работят 2392 души, а в образованието - 2541

Над 10% от състава на въоръжените сили на България са формиран от пенсионери. В тях сега служат 4107 пенсионери, като 3153-ма от тях са навършили възрастта и са упражнили правото си преди 5 и повече години.

1325 са пенсионерите, които служат единствено в Българската войска, а останалите са цивилни. Това значи, че военните не са се отървали от казуса с “полковниците пенсионери” - висши офицери, които работят и вземат заплата, макар че са пенсионери. Така в допълнение лимитират опциите за израстване на младите офицери.

Още на старта към този момент някогашното държавно управление на Кирил Петков разгласи, че ще направи “оптимизация” на държавната администрация, а със спестените средства ще бъдат увеличени възнагражденията на останалите. В края на предходната година бяха прекъснати договорите на огромна част от пенсионираните служащи и чиновници в разнообразни организации. Част от работните места обаче останаха свободни.

За промени при категорийните служащи пък заприказва и някогашният началник на обществената комисия Искрен Арабаджиев от “Продължаваме промяната”.

“Трябва да помислим дали приносът им като осигуровки и заплащания е съответен. Има и различен въпрос - извършва ли задачата си по-ранното пенсиониране на категорийните служащи. Виждаме, че някои от тях се пенсионират, само че не престават да работят на същото място. 10% от щата на Министерство на вътрешните работи са пенсионирани служащи, само че не престават да работят и да взимат и пенсия, и заплата”, изясни той в изявление за “24 часа”.

Охранител е идната най-популярната специалност за пенсионерите, демонстрират данните от годишника на Националния застрахователен институт за 2021 година Такава работа са си намерили над 17 665 души.

Следват продавачите, които са над 14 хиляди.

10 766 са пенсионираните лекари, медицински сестри и акушерки, които още работят

9983 са били възрастните, които са работили като брокери, IT или научни откриватели. Строителите в пенсия пък са били 8854 души. (Виж най-честите специалности за пенсионери по пол в инфографиката.)

Едва 4 пенсионерки са траяли да работят в бранш “Производство на кокс и рафинирани нефтопродукти”.

Най-малко мъже - 23-ма, работят след пенсия в бранш “Производство на турбини и мотори, без авиационни, автомобилни и мотоциклетни”.

През предходната година най-високото нарастване на преизчислена пенсия е било 379,12 лева

При пенсиите за неработоспособност то е 190,91 лева, а при тези за трудова акцидент - 76,49 лева Тези пари обаче могат да доближат единствено хора, които са се пенсионирали рано на високи суми, само че не престават да работят години по-късно.

На този декор пък междинното нарастване на пенсията е било 6,01 лева на месец, демонстрират други данни на Национален осигурителен институт.

До 1 месец спомагателен стаж са си докарали към 12 хиляди пенсионери. Над 200 хиляди са работили в допълнение сред 1 месец и една година. Около 7 хиляди от тях са работили в допълнение сред 1 и 5 година

527 са съумели да си вдигнат пенсиите с спомагателни осигуровки, оставайки на работа сред 5 и 10 години след пенсионирането. А

173 българи са работили над 10 години след пенсия

Служебното преизчисление се прави от 1 април всяка година с данните за добития от лицата стаж след пенсионирането до края на миналата календарна година.

Ако работещ пенсионер желае да бъде регистриран и приходът, върху който са правени осигуровки, ще би трябвало да подаде особено заявление за преизчисляване. Тогава нарастването не е обезпечено, а се получава единствено в случай че новите данни дават по-голям размер на пенсията. В противоположен случай тя не може да бъде понижена, а остава остарялата сума.

През този април Национален осигурителен институт пресметна служебно парите на 340 880 пенсионери, които са придобили застрахователен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите. Те са вдигнали парите си с 10 лева

Към края на предходната година пък 338 740 пенсионери са били в работоспособна възраст. От тях 247 808 са тези с инвалидни пенсии. 90 932 са младите пенсионери със стаж и възраст.

91 591 души са общо пенсионерите до 45 година с персонални и наследствени пенсии. Още 90 хиляди са тези до 50 година От 51 години до 65 пък са още 150 хиляди

Пенсионерите над 80 година са 344 755, като мъжете са 115 294

Средната пенсия през предходната година е била 536,71 лева Тя се е вдигнала със 191,25 лева през последните 5 година Средната заплата през 2021 година е била 1169,25лв., или нарастването от 2017-а е 347,74 лева (Виж таблицата долу.)

От 1 юли тази година пенсиите се подвигнаха. Така междинната персонална пенсия стана 617,64 лева При мъжете тя е 717,23 лева, до момента в който дамите са получавали със 167,66 лева по-малко.

Минималната пенсия пък към този момент 467 лева, а таванът е 2000 лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР