Мъже от Северозападна България, отишли да работят за сезона в

...
Мъже от Северозападна България, отишли да работят за сезона в
Коментари Харесай

Проверка в Созопол: Работници твърдят, че са измамени

Мъже от Северозападна България, отишли да работят за сезона в хотел-ресторант в Созопол, настояват, че са излъгани от работодателя си. Подават сигнал в Инспекцията по труда и до . Казват, че работили близо два месеца без трудови контракти. След като си поискали парите и не ги получили - пробвали да изоставен, само че били освободени. Мъжете описват, че пристигнали в Созопол при започване на месец май. По сделка трябвало да оказват помощ за довършителните работи до края на месеца, а след това да стартират работа в ресторанта на хотела като готвачи. 

“Започнахме да оказваме помощ за това нещо, с което се бяхме разбрали с Аделина- собственичката. Първото заричане, че ще отворим на 25 май не се съблюдава. Отворихме на 25 юни. Още един месец закъснение, при което ние продължаваме да вършим общополезен труд, без трудов контракт ”, описа Иван Любенов.

Уговорката за заплащането на мъжете е била 50 лв. дневно до отваряне на ресторанта. Въпреки това траяли да работят още месец, тъй като очаквали да получават по 100 лв. дневно в кухнята.

Част от тях подписват и трудов контракт, само че със задна дата. Други обаче - отхвърлят. 

“Не го подписах, тъй като не отговаряше на уговореното с нея (собственичката) ”, споделя Кристофър Петков.

Скоро той схваща, че договорът му е подписан от някой различен.

“Не е същински, подправен е. Аз не съм се подписал на никое място.Тя ме е подписала сама, на коляно ”, твърди и различен служащ - Митко Илиев.

След като решили да изоставен хотела, подали сигнал в Инспекцията по труда и до NOVA. наш екип посещава хотела с екип на Икономическа полиция и Инспекцията по труда. Там ги посреща Аделина
Попова, притежател на хотела, която отхвърля да има проблем с подписите в документите. Проблемите били с наетите чиновници.

По думите на Попова мъжете били “некоректни ” и я изнудвали да им заплаща ден за ден. Въпреки това тя твърди, че им е изплатила всичко заработено.

“Мога да ви изкарам колкото очевидци желаете, с цел да видите, че са си получили безусловно всичко по контракт ”, съобщи Попова.

От Инспекцията по труда са връчили на собственичката на хотела призовка до 6 юли да им даде документите на всички лица, подали тъжба при тях, с цел да открият истината. 

Липсата на трудов контракт е едно от постоянно срещаните нарушавания, изясни Павлин Васков, шеф на Инспекцията по труда в Бургас.

Собственичката на хотела твърди, че пред времето, в което мъжете са били на работа при нея, са обучавани, получавали са и безвъзмездна квартира и храна. 

А от Инспекцията по труда поучават служащите да изискват трудов контракт преди започване на работа, с цел да могат при потребност да бъдат предпазени правата им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР