Мъже и жени - това са двата биологично предопределени пола

...
Мъже и жени - това са двата биологично предопределени пола
Коментари Харесай

Време ли е спорът да се раздели на категория „Жени“ и категория „Смесена“?

Мъже и дами - това са двата биологично предопределени пола от природата, без значение от желанието на Западното общество да наложи нов международен ред, що се касае до желанието на обособените човеци за самоопределяне. И въпреки всичко тематиката си коства да бъде дебатирана по-сериозно, макар че пандемията и войната хвърлиха плътна сянка върху сходни второстепенни проблеми. По този мотив се натъкнахме на няколко забавни публикации в мрежата, които дават мощни причини в едната и другата посока. Ние обаче взехме решение, че ще фокусираме вниманието си от позиция на спорта, като си задаваме въпроса - време ли е за разделяне в две нови категории?

Съединени американски щати по традиция са най-плодотворната среда за развиване на сходни тези и точно оттова потегля концепцията, че разделянето на мъже и дами стартира да се изчерпва и остарява. Причината е, че към този момент имаме едно израснало потомство от млади и амбициозни спортисти, които желаят да нарушат биологичната си съдба. Проблемът за тях обаче е неналичието на гъвкави регулации от международните федерации към дисциплините, с които желаят да се състезават.

The Economist написа за Лия Томас, която чупи куп върхове в женското плуване заради обстоятелството, че е родена мъж. Липсата на конкуренция измежду съмишленичките си обезсмисля труда ѝ в басейна, тъй като просто няма същата стойност, в случай че се съревноваваше против други мъже или най-малко против мъже, които желаят да бъдат дами.

От The New York Times пък научихме, че 10 от американските щати в края на 2021 година са прокарали закон против опцията на транссексуални спортисти да се състезават в дисциплините за девойки и дами. Това провокира съществени митинги, защото законът напълно ги лишава от опцията да спортуват професионално.

Как би могло сходни проблеми да се решат в изгода по едно и също време на спортистите и спорта? Нашето мнение е, че в действителност е време да се поправя дефиницията за полово разделяне в другите съревнования.

Прекалено постоянно чуваме млади футболистки да мечтаят да бъдат идващия Лео Меси или Кристияно Роналдо, а не идната Марта или Алексия Путеяс. Защо? Защото желаят не просто да са най-хубавите измежду своя пол, а да са най-хубавите въобще.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Световните федерации би трябвало да стартират да мислят в посока на размиване на тези категории, в случай че желаят в действителност един против различен постоянно да се изправят най-хубавите спортисти в света.

Категорията „ Жени “ е обикновено да се резервира, като един тип по-ниска дивизия, както имаме разнообразни равнища на състезание във волейбола, футбола и баскетбола. Но също по този начин е добре да се сътвори категория „ Смесени “, където полът към този момент да няма такова значение, а единствено и само атлетическите качества на състезатели.

Това би могло да реши и казуса с половата дискриминация и другите ѝ аспекти, като равните права и справедливото заплащане. А едвам по-късно ще можем да се фокусираме върху най-големия проблем, а точно със стимулантите, които опорочават спорта.

В тениса пък превъзходството на сестрите Уилямс и сравнението им с Роджър Федерер и Рафаел Надал от дълго време тормози философите, като доста бързо и елементарно бихме получили отговор, в случай че имаха опция за спортно състезание посред им.

Не бива да забравяме, че милиони по целия свят избират надпревари като билярд, шах и дартс. Какви са пречките още на следващия ден там да се реши този проблем и всички да се състезават в смесената категория, с цел да имаме по един безспорен първенец, в случай че ни позволите боксовата терминология?

Време е да създадем идната крачка в цивилизационното си развиване и да дадем еднакъв старт на всички.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР