Мъжът, задържан за нападението над писателя Салман Рушди, е обвинен

...
Мъжът, задържан за нападението над писателя Салман Рушди, е обвинен
Коментари Харесай

Нападателят над Салман Рушди е обвинен в опит за убийство

Мъжът, арестуван за нападението над писателя Салман Рушди, е упрекнат в опит за ликвидиране от втора степен, заяви АП.

Агенцията се базира на информация от нюйоркската прокуратура. Нападателят, разпознат като 24-годишния Хади Матар от Ню Джърси, е упрекнат и в нахлуване от втора степен.

Припомняме, че Салман Рушди беше намушкан с нож на книжовен фестивал в Ню Йорк в петък. Той към момента е на апаратно дишане и се чака да загуби окото си вследствие на нападението. Роденият в Иран създател е спорна фигура в ислямския свят, като от края на 80-те години на предишния ХХ век разгласява " Сатанински строфи ".

Според мнозина мюсюлмани, книгата е осквернение и съдържа обиди към исляма. Иранският аятолах Хомейни даже издаде фетва писателят да бъде погубен. Заради нея, Рушди се крие в продължение на години, до момента в който по-късно иранското държавно управление не афишира, че към този момент не поддържа религиозния декрет.

Макар и в края на 90-те години на предишния ХХ век иранското държавно управление се дистанцира от фетвата, разнообразни религиозни фондации не престават да оферират премия за убийството му и тя даже бе увеличена на над 11 милиона $.

Салман Рушди получава американско поданство през 2016-та година и живее в Ню Йорк
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР