Мъжът, прекарал 93 дни на дъното на Атлантическия океан, е

...
Мъжът, прекарал 93 дни на дъното на Атлантическия океан, е
Коментари Харесай

Мъжът, който прекара 93 дни на дъното на океана, се е подмладил с 10 години! Ето какви са показателите му.

Мъжът, прекарал 93 дни на дъното на Атлантическия океан, е свалил 10 години от физическата си възраст. Д-р Джоузеф Дитури, пенсиониран офицер от американската морска пехота, счупи върха за най-дълго време, прекарано под вода, като обитава в капсула с повърхност 9.3 кв. м на дъното на морето повече от три месеца.

Освен че счупи върха, който преди този момент беше 73 дни, подвигът на господин Дитури имаше за цел да изследва въздействието на средата с високо налягане върху човешкия организъм.

След като се върна на сушата, медиците откриха, че виталните му индикатори и теломерите – ДНК поредност, която нормално се отдръпва с напредването на възрастта – са с 20% по-дълги, в сравнение с преди да се спусне под вълните.

Той добави, че разполага и с 10 пъти повече стволови кафези, в сравнение с при започване на проучването.

Други удобни резултати от дълбоководната хибернация са, че в този момент той спи 60 до 66 % бездънен REM сън през нощта, холестеролът му е понижен със 72 пункта и възпалителните му маркери са намалели на половина.

Но престоят в такава странна среда безспорно е оказал известно въздействие върху психологичното здраве на откривателя.

Това напрежение евентуално е било облекчено, когато на 81-ия ден майка му и брат му са се преборили с дълбокото гмуркане, с цел да го посетят. Той написа в Instagram: 

Семейството е обективът, през който научаваме за живота, и на 81-ия ден майка ми, дружно с брат ми, потвърдиха своя непреклонен дух – още веднъж. Пътувайки над 1000 благи от Ню Йорк и по-късно на 22 фута дълбочина, с цел да ме видят в събота, те трансфораха един елементарен ден (поне в подтекста на тази задача!) в спомен, който ще ценим през всичките години, които ни остават на планетата!

Огромните промени във физическото му здраве се дължат на средата под налягане, за която е известно, че има редица позитивни резултати.

Една сходна форма на лекуване е хипербарната камера, която усъвършенства здравето на мозъка, което води до по-добри когнитивни качества. Изследванията на Дитури му разрешават да види по какъв начин човешкото тяло реагира на среда под налягане за по-дълъг интервал от време.

Неговата капсула е сходна на тази, която космонавтите ще изпитат по време на пътуването си до Марс.

Пред Daily Mail той споделя за капсулата, която наричал собствен дом в продължение на 93 дни: 

Имате потребност от едно такова място, което е откъснато от външната активност. Изпратете хората тук за двуседмична почивка, където да си починат, да се провиснал и да изпитат изгодата от хипербарната медицина.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР