Мъжът, обвинен, че е намушкал с нож сър Салман Рушди,

...
Мъжът, обвинен, че е намушкал с нож сър Салман Рушди,
Коментари Харесай

Нападателят на Рушди прочел само няколко страници от „Сатанински строфи

Мъжът, упрекнат, че е намушкал с нож сър Салман Рушди , е декларирал, че е прочел единствено две страници от спорния разказ на създателя " Сатанински строфи ".

24-годишният Хади Матар не се е признал за отговорен по обвиняванията, свързани с нападението по време на събитие в Ню Йорк предходната седмица.
В изявление за New York Post, обещано от пандиза, Матар съобщи, че сър Салман е " човек, който атакува исляма ".

Той обаче не удостовери, че хипотетичните му дейности са били подбудени от фетва , издадена от Иран през 80-те години на предишния век.

При явяването си в съда в четвъртък арбитър подреди Матар да бъде арестуван без право на гаранция в пандиза на окръг Чаутаука, в щата Ню Йорк, откакто обвиненият направи не се призна за отговорен по обвиняванията в опит за ликвидиране и нахлуване втора степен.



Рушди разгласява известния си и спорен разказ " Сатанински строфи " през 1988 , предизвиквайки отвращение измежду някои мюсюлмани, които считат наличието му за богохулно.

Издаването на книгата накара иранския водач аятолах Хомейни да издаде фетва или декрет, с който прикани за гибелта на писателя през 1989 година
Матар съобщи пред New York Post, че е прочел единствено " няколко страници " от книгата и не сподели дали фетвата го е въодушевила.

" Уважавам аятолаха. Смятам, че той е популярен човек. Това е всичко, което ще кажа по този въпрос ", сподели той.

Матар също по този начин съобщи пред вестника, че е " сюрпризиран " да чуе, че сър Салман е оживял след офанзивата. При нападението Салман Рушди получи увреждане на черния дроб, има прекратени нерви на ръката и пострадвания на очите, само че от събота диша без уред за изкуствено дишане.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР