Мъжът, който преди два дни бе проснат на земята и

...
Мъжът, който преди два дни бе проснат на земята и
Коментари Харесай

Зрелищният арест в Кършияка бил срещу известния фалшификатор Иван Богоев

Мъжът, който преди два дни бе прострян на земята и задържан в Пловдив, се оказа фалшификаторът №1 Иван Богоев, научи  TrafficNews .
Прочетете още
Припомняме, че видео от зрелищния му арест бе оповестено в обществената мрежа Facebook. На него се вижда по какъв начин граждански служител на реда задържа мъж, който лежи на земята. Арестуваният е бил вкаран във входа на блок на бул. " Васил Априлов " 146, където е бил и обискиран.  По наша информация акцията против Богоев е осъществена от ГДБОП във връзка със скица за подправяне на документи. Според очевидци в интервенцията са се присъединили и от отдел „ Криминална полиция ” към Трето РПУ.

Ден по-късно живеещи наоколо до мястото на ареста описват, че униформени от Криминална полиция и ГДБОП още веднъж са нахлули в квартала. Вероятно по схемата с подправянето има и други обвинени, които към момента се търсят.

Кой е Иван Богоев?

Иван Богоев е един от най-крупните фалшификатори, които помнят престъпните летописи в Пловдив. Срещу него са осъществявани голям брой спецоперации във връзка със скица за подправяне на документи и пари.  Кариерата му  в незаконните среди стартира преди повече от 20 години, когато  Богоев и по-малкият му брат Николай са задържани като уредници на незаконна печатница за подправена валута. При удара служителите на реда откриват  близо милион щатски $.

Двамата и съучастникът им Георги Георгиев наели третия етаж от постройката, в която се обитава Военния съд на ул. „ Г.М Димитров “. Престъпната си активност прикриват като печатат менюта за заведения за хранене, дипляни, каталози и впрочем. Докато машините на Богоев бълвали подправени долари над главите на прокурори и съдии, той употребил и безвъзмездна защита.

Тогава интервенцията била по сигнал на  американските служби, които засекли съществено нарастване на количеството американска валута, която влиза в Щатите. Окончателната фаза е съгласувана с шефа на ФБР по това време. В канала са внедрени и служители на реда под прикритие.

Веднага откакто излязъл от пандиза през 2010 година,  фалшификаторът Иван Богоев отпътувал за Варна, където купил остаряла почивна база край Балчик и влезнал в ролята на хотелиер. Не за дълго обаче. Въпреки, че прекарал 10 години зад решетките, Богоев остава един от най- положителните фалшификатори в страната. И поръчките към него били голям брой.

Така той се върнал под тепетата и още веднъж траял с противозаконния бизнес. Този път обаче не благодарение на брат си Николай, а с нова помощничка с чисто правосъдно досие- тогава 28-годишната Ана Калева – графичен дизайнер. Двамата се впуснали в следващите незаконни схеми до 27 август 2015 година, когато Криминална полиция разрушила базата им в кооперация на ул. „ Розова котловина “ 14.

При обиска на жилището са били открити огромно количество заготовки за неистинен документи, набор от подправени персонални карти, интернационалните паспорти и шофьорски книжки. Сред имената на подправените документи има и арабски. Всички компютри и принтери са били в режим на работа. Сред документите са били открити голям брой фотоси, персонални данни на български и непознати жители. В консервна кутия с двойно дъно от “Русенско варено “  криминалистите са били намерили и флашки с персонални данни.

Сред откритите подправени документи имало визи за две европейски страни, а също по този начин и заготовки за отпечатване на банкноти- най- евентуално ирански денари.

Въпреки арестите против Благоев, той не се отхвърля от бизнеса с подправяне, а хора от ъндърграунда настояват, че той е извънреден експерт, има контакти, които му разрешават да се доставя с извънредно качествени материали и работи единствено по поръчка.

Арестът на Богоев:







Снимка: Архив

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР