„Китайският активист Kwon Pyong“ избяга в Южна Корея с джет

...
Мъж, за който се смята, че е китайски активист за
Коментари Харесай

Мъж, за който се смята, че е китайски активист за правата, е арестуван в Южна Корея след явен опит за бягство там на джет.

Бреговата охрана на страната каза, че мъжът е изминал около 300 км (186 мили) през Жълто море, използвайки бинокъл и компас, но след това се заби.

Местни доклади го назовават като Куон Пьонг, критик на президента Си Дзинпин, но самоличността му не е потвърдена.

Китайското посолство в Сеул отказа коментар.

През последните години Пекин увеличи използването на забрани за излизане на летищата и други законни гранични пунктове, за да блокират активистите да напуснат китайска територия.

Но това е може би един от най-екстремните опити за бягство и такъв, който дисидентите могат да посочат като пример за това колко дълго трябва да преминат, за да напуснат страната .

Бреговата охрана каза, че мъжът, носещ спасителна жилетка и шлем, е теглил пет варела с гориво от провинция Шандонг зад 1800-кубиковата машина.

„Той презареди бензина по време на пътуването и изхвърли празните варели в морето“, обяснява изданието, добавяйки, че е изпаднал в беда близо до круизен терминал край западното пристанище на Инчеон и се обади за помощ.

Бреговата охрана не идентифицира мъжа, но каза, че той е бил задържан миналата сряда за опит "да се промъкне нелегално в" градът. Няма подозрения, че той може да е шпионин. Базираният в Южна Корея активист Лий Дае-сон от неправителствената организация Dialogue China заяви във вторник пред агенция AFP, че 35-годишният Куон е избягалият.

Активистът е прекарал известно време в затвора в Китай за публични критики към президента Си.

„Трябваше да избирам между съпруга си и децата си“

Много вероятно е той да е имал проблеми, опитвайки се да напусне страната по редовен начин, за да поиска убежище.

Г-н Лий каза: „Въпреки че начините за влизане [на г-н Kwon] в Южна Корея в нарушение на закона бяха погрешни, наблюдението на китайските власти и политическото преследване на Kwon от 2016 г. стои зад опасното за живота му преминаване в Южна Корея."

Той добави, че г-н Kwon сега обмисля дали да кандидатства за статут на бежанец в Южна Корея - която предоставя само няколко искания всяка година - или трета държава.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР