Мъж, въоръжен с нож, уби учител и рани няколко други

...
Мъж, въоръжен с нож, уби учител и рани няколко други
Коментари Харесай

Един убит, няколко ранени при терористичен акт във френско училище

Мъж, въоръжен с нож, умъртви преподавател и рани няколко други хора в учебно заведение в северна Франция, оповестиха международните медии. Властите в страната третират нападенитео като терористичен акт.

То се случва в Арас, град с 42 000 поданици, на към 40 км югозападно от Лил, покрай белгийската граница. Нападателят нахълтва в класната стая с нож, убива един преподавател, ранява тежко други двама. Ученици и учители се пробват да се защитят със столове против него. Той е крещял " Аллах акбар " ( " Бог е популярен " ), обичайно за сходни набези.

Според френските служби става дума за роден в Русия чеченец, коренен ислямист. Той е бил възпитаник в школото, дружно с него е арестуван и брат му, който още посещава учебното заведение - въпреки да не е ясно дали е работил с него.

След 2015 и 2016 година терористичните актове във Франция понижиха, само че не изчезнаха. Преди 3 години различен преподавател - Самюел Пати - бе обезглавен от коренен ислямист, откакто сподели на възпитаници карикатури на Мохамед като проява на свободата на словото. Няскоро преподавател по испански в югозападна Франция също бе погубен от 16-годишен възпитаник, само че този случай не бе разгласен за тероризъм.

Страната остава в режим на нараснало внимание, и управляващите са декларирали, че полицията и службите за разузнаване постоянно предотвратяват заприказва. 

Френските политици реагираха бързо на офанзивата в Арас. Законодателите в долната камара на Народното събрание стопираха работата си в символ на взаимност с жертвите и оповестиха минута безмълвие. Президентът Еманюел Макрон пък отпътува за дребния град.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР