Мъж се изказва в подкрепа на предполагаемия насилник от Стара

...
Мъж се изказва в подкрепа на предполагаемия насилник от Стара
Коментари Харесай

Това вече се очаква от тях. Как Мини Марица-изток реагира на онлайн агресията

Мъж се изрича в поддръжка на хипотетичния принудител от Стара Загора. Компанията, в която работи, незабавно осъжда позицията му и краткотрайно го отстранява. Може ли обаче той да бъде дефинитивно уволнен? И къде е мястото на бизнеса в публичните процеси?

Бърза реакция. Разграничаване. Осъждане на насилието над дами. В последните дни едно държавно дружество си завоюва утвърждение в обществените мрежи. Причината е, че застана против вербалната експанзия, изразена от собствен чиновник във Facebook, и даже краткотрайно го в профил от работа.

Миналата седмица стана ясно, че е направил 20 прорезни рани на някогашната си другарка, обръснал е косата ѝ и е счупил носа ѝ. Това провокира публично отвращение и. В обществените мрежи обаче се появиха и хора в отбрана на насилника.

Един от тях е Виктор Костов. Той е от Раднево и работи в " Мини Марица-изток " . Заради неговия коментар изпълнителната директорка на предприятието - инж. Илза Чинкова , написа в обществените мрежи, че той ще бъде отхвърлен до изясняване на случая.

" Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти декларирам, че се срамя и съдя твоята грозна позиция. Ти си позор за хилядите честни служащи и чиновници в " Мини Марица - изток " ЕАД ", написа тя.

Това деяние с изключение на публично утвърждение провокира и различен въпрос - за присъединяване на фирмите в обществените и публичните процеси. Доц. Марина Стефанова , експерт по корпоративно-социална отговорност, споделя, че държание като това на " Мини Марица - изток " в тази ситуация е извънредно значимо.

" Ролята на бизнеса може би през последните 20 години напълно се трансформира и [той]вече не е единствено снабдител на услуги ", споделя Стефанова.

" Тук се включват доста от обществените им задължения към обществото. И не приказвам единствено за филантропия, а за директно влияние върху чиновниците ", прибавя тя.
" Ролята на бизнеса може би през последните 20 години напълно се трансформира и той към този момент не е единствено снабдител на услуги " Доц. Марина Стефанова " И един единствен тегел е прекомерно доста "
След като казусът в Стара Загора стана прочут, хиляди хора започнаха да показват възмущението си против хипотетичния принудител - Георги Георгиев.

Във Facebook обаче Виктор Костов написа, че " пази пича ", който обезобрази 18-годишна жена с макетно ножче, тъй като " всяка лигла би трябвало да си знае гьола ". Освен това се закани и на всеки, който дръзне да се опълчи на Георгиев.

По-късно стана ясно, че Костов работи в " Мини Марица-изток " в град Раднево - държавно дружество, което се занимава с рандеман на въглища. То обезпечава въглища на електроцентралите „ Брикел “, „ Марица-изток 2 “, „ Марица-изток 3 “, „ Ей И Ес Марица Изток I “, както и Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “.

Реакцията от страна на предприятието беше бърза. Костов беше краткотрайно отхвърлен, а компанията се разграничи от позицията му.

" И още веднъж, като майка и жена ще ти кажа, че и един единствен тегел, изработен онлайн създание, породен от ръката на някакво човешко неразбирателство, наречено от теб " мощен пол " е прекомерно доста и неприемливо за времето и обществото, в което живеем ", написа още инж. Чинкова в персонална позиция на Facebook страницата на предприятието.

Според доцент Стефанова хората, които са на високи постове, без значение държавни или частни, би трябвало да заемат такива обществени позиции.

" Това към този момент се чака от тях ", споделя тя. Според нея фирмите би трябвало да работят за осведомление на чиновниците си по въпросите за главните човешки права.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

" Хубаво е, че тази компания реагира толкоз бързо. Защото има граници, които не могат да се прескочат. Трябва да се дистанцираш. Тя не може да повдигне обвиняване. Това е работа на различен вид орган ", споделя Стефанова.

В неделя пред 40-годишна жена - Моника Маринова , заяви, че е била заплашвана в обществените мрежи от Костов. След това той беше задържан и арестуван за 24 часа.

По информация на изданието " " пред полицията мъжът е обяснил, че профилът му във Facebook е бил хакнат и че не той е бил създател на заканите. Това е довело до неговото освобождение, без да бъде упрекнат.

След коментара на Костов се появиха и други такива. Женомразки мнения на математик от Българската академия на науките (БАН) привлякоха публичното внимание. Българска академия на науките също реагира бързо и от позицията на своя чиновник.
Уволнен или отхвърлен?
Според обявата на " Мини Марица-изток " Виктор Костов към този миг е " краткотрайно отхвърлен до изясняване на всички условия ". Свободна Европа не съумя да се свърже с инж. Илза Чинкова, с цел да получи повече информация.

Възможно ли е обаче човек, който извършва работните си отговорности, да бъде уволнен поради позиция във Facebook? Според юриста по трудово право Димитър Петров опцията е дребна - изключително в случай че става въпрос за единично нарушение.

" Ако той е безупречен служащ, прави си отговорностите, явява се постоянно на работа, съблюдава работната дисциплинираност и няма планувана възбрана да не написа такива статуси, тогава такова уволняване не би било законосъобразно ", споделя адв. Петров.

Той въпреки всичко отбелязва, че в тази ситуация има доста незнайни и е мъчно да бъде даден съответен отговор.

На уеб страницата на " Мини Марица-изток " има оповестен. Член 38 от него споделя:

" Работниците и чиновниците не позволяват както на работното си място, по този начин и отвън него, в това число при потреблението на осведомителни, информационни технологии и обществени мрежи, държание, несъвместимо със закона и с разпоредбите за държание на този кодекс ".

Адв. Петров споделя, че има доста случаи, в които служащи и чиновници биват уволнявани поради неспазване на етичен кодекс. По думите му обаче постоянно става въпрос за систематичното нарушение.
Ролята на бизнеса Нарушава се чувството за сигурност на работното място.Доц. Марина Стефанова
Според доцент Стефанова сходни позиции в отбрана на главните човешки права са извънредно значими изключително когато става въпрос за дребни обитаеми места. Тя отбелязва и че обществената роля на фирмите през последните години доста се е изменила.

" Те са първо мотор за промотиране на всемирен полезности, които са в сходство с техния бизнес, тъй като компанията започва от това по какъв начин тя прибавя стойност ", споделя тя.

Добавянето на стойност обаче не стопира до там.

" Когато тя се нарежда по натурален метод и по-късно, когато тя е толкоз огромна и значима компания за по-малка общественост, каквато е в този случай, тя не може да бъде безразлична даже и да не ѝ е предмет на активност ", прибавя Стефова.

По думите ѝ в сходни компании, където са заети една огромна част от локалните, е значимо да се демонстрира, че сходен вид експанзия не може да се толерира. В сходни предприятия това е толкоз значимо, колкото и обезпечаването на физически безвредна среда.

" В тази компания работят освен мъже, работят и дами. Как те да отидат на работа? Така се нарушава чувството за сигурност на работното място ", споделя тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР