Мъж с някакво хладно оръжие е нахълтал, счупил е табелата

...
Мъж с някакво хладно оръжие е нахълтал, счупил е табелата
Коментари Харесай

Журналист с подробности за инцидента в Охрид: Да си българин в Македония е престъпление

Мъж с някакво хладно оръжие е нахълтал, счупил е табелата и се е опитал да счупи витрините. Вътре е имало представители на културната институция, само че те не са се поддали на тази провокация и са се държали извънредно невъзмутимо,

Това описа за Euronews Bulgaria журналистът и оператор Георги Стоименов, който е бил в региона на Охрид по време на вандалския акт през днешния ден против българския културен клуб „ Цар Борис III “ в Охрид.
Свързани

Той уточни, че мотивът да бъде в Република Северна Македония е било снимането на документален филм.
След като приключихме работа, взехме решение да отидем през Охрид, да разгледаме града и да се срещнем с момчетата от нашия клуб там. Това, което ми направи усещане е, че тези младежи са извънредно умни и начетени. Те сами са стигнали до своята българска еднаквост, гордеят се с нея.
По информация на Стоименов нападателят е арестуван.

„ Това са същински български мъже, горди със своята идентичност. Те не се опасяват за себе си, за своите животи и работа, а по-скоро се тормозят за своите фамилии. От години тези хора са подложени на стопански и физически репресии. Не мога да си обясня, по какъв начин може в страната, която желае да е членка на Европейски Съюз, да има такова държание. Възмутен и покъртен съм, само че най-лошото е, че тези хора в действителност са изоставени от българската страна “, акцентира българският публицист.

„ Да си българин в Македония е закононарушение. На 300-400 км. от България страдат българи всекидневно и няма кой да ги отбрани “, уточни още Стоименов и прикани българската общност да изисква реакция от институциите в България.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР