Мъж с гола глава и издадена напред брадичка, с ботуши

...
Мъж с гола глава и издадена напред брадичка, с ботуши
Коментари Харесай

Според нов италиански филм Мусолини се е върнал - но тръгвал ли си е изобщо


Мъж с гола глава и издадена напред брадичка, с ботуши и униформа безусловно пада от небето в актуален Рим: фашисткият деспот Бенито Мусолини се е завърнал, подобен е сюжетът на нов италиански филм, който излиза тази седмица.

Той се споделя " Соно торнато " (на италиански " Върнах се " ) и потегля по кината в разгара на акцията за парламентарните избори на 4 март и на фона на национални диспути за наподобява продължаващата равносметка с тоталитарното минало на Италия.

" За разлика от германците, италианците по този начин и не са си изработили ясна позиция за своя деспот. Сякаш са не запомнили какъв брой рисков е бил, все едно са не запомнили уроците на историята ", сподели в понеделник на обяд с публицисти режисьорът на кино лентата Лука Миниеро.

Филмът му е римейк на немската кинопродукция от 2015 година " Той отново е тук ", основана по разказ бестселър, в който нацисткият водач Адолф Хитлер възкръсва в Берлин през 21 век и се радва на изненадваща известност.

Германският оригинал е изискан по-скоро в стилистиката на така наречен псевдодокументална комедия, а " Върнах се " е по-класическа комедия, на моменти с детайли на фарс.

В творбата има няколко епизода, снимани със " скрита камера ", в които хора приветстват някогашния си водач с фашисткия привет. Филмът приключва по какъв начин Мусолини става звезда на телевизионно токшоу.

" В немския филм, когато Хитлер се появява, германците са съвсем ужасени; в Италия хората желаят да си създадат селфита (с Мусолини) ", сподели пред кореспонденти Масимо Пополицио, артистът, който играе Дучето.

" Докато правехме изявленията (за филма), забелязах дълбока носталгия по времена, които хората не са претърпели персонално ", сподели Франк Матано, артист, изпълняващ поддържаща роля.

" Дядо ми държеше вкъщи статуетки на Мусолини, той обичаше Мусолини - доста хора, в това число дядо ми, са не запомнили какво е правил Мусолини ", означи Матано, 28-годишна някогашна звезда от Ютюб.

Мусолини ръководи от 1922 до 1943 година Праща в пандиза политическите си съперници, през 1938 година вкарва антиеврейско законодателство и по време на Втората международна война вкарва Италия в пагубна акция на страната на Хитлерова нацистка Германия.

Между 1943 и 1945 година е отпред на нацистка марионетна страна в Северна Италия, а в края на войната е погубен от партизани при опит да избяга в Швейцария с любовницата си. Тялото му е провесено с главата надолу на един от площадите в Милано.

Днес обаче наследството на режима му към момента е очевидно в Италия.

В множеството градове постройките от времето на Мусолини, неведнъж изписани с фашистки лозунги, стоят непокътнати; в магазинчета и на пазари се продават сувенири с тази тематика; а маргинални крайнодесни групировки свободно заявяват фашистките си възгледи.

Миналата година депутатът от ръководещата лявоцентристка Демократическа партия Емануеле Фиано внесе законопроект, криминилизиращ проявлението на публични места на нацистки и фашистки знаци.

Той беше признат в долната камара на Народното събрание, само че не и в Сената. Много коментатори - множеството, само че освен от десния набор - го окачествиха като посягане против свободата на словото.

Според Марко Тарки, учител в Университета във Флоренция, който е специалист по крайната десница,, би трябвало да се подхожда умерено към предишното на Италия.

" Много италианци гледат на фашизма като на исторически въпрос, а не политически, което оправдава събирането на предмети от това време. Да се криминализира това ще бъде тиранично, неуместно и контрапродуктивно ", сподели той пред ДПА.

Историците са посочили, че ръководството на Мусолини е " многолико " и се е радвало на същинска известност, по тази причина би било по-добре нещата да се преглеждат точно от този ъгъл, а не просто да се осъжда всичко, съобщи Тарки.

Преподавателят индиректно подлага на критика италианския президент Серджо Матарела, който предходната седмица сподели, че " е много неправилно и недопустимо " да се твърди, че " фашизмът има и положителни страни ".

Макар в Италия неофашистските партии до момента да са били маргинално събитие, с резултати на изборите от по към %, крайнодесни партии, противопоставящи се на имиграцията, като Северна лига, са над 10 пъти по-популярни.

На 26 януари водачът на Северната лига Матео Салвини осъди преследването на евреите, само че добави, че при фашизма " са станали и доста (добри) неща ", като да вземем за пример пенсионните промени и стратегиите за развиване на инфраструктурата.

Авторите на " Върнах се " обявиха, че не са имали желание да вършат идеологизиран филм: по думите им те са употребявали призрака на Мусолини, с цел да изобличат негативни черти на италианското общество с ендемични прояви.

" Неговите пороци, неговият цинизъм са отражение на нашите лични негативни страни, на нашата пороци ", сподели създателят на сюжета Никола Гуалианоне.

Филмът излиза през днешния ден по кината (ще бъде показан в 400 киносалона) и предварителните упования бяха за огромен брой фенове. Той има към този момент и много знаков обожател.

" Наистина ми хареса ", сподели пред осведомителната организация АдН-Кронос внучката на Мусолини Алесандра, европейски народен представител от партията на някогашния министър председател Силвио Берлускони " Напред, Италия ".

" Това е филм, който не поставя в устата на дядо ми думи, които в никакъв случай не е изричал, просто демонстрира по какъв начин биха реагирали хората, в случай че го видят онлайн ", добави тя.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР