Мъж, арестуван след „участие в заплашително поведение“ към съдебни заседатели и свидетели в процеса за стрелец в синагогата в Питсбърг, казват прокурорите

...
Мъж от Западна Вирджиния беше арестуван в четвъртък след заплашително
Коментари Харесай

Мъж от Западна Вирджиния беше арестуван в четвъртък след „заплашително поведение“ към съдебни заседатели и правителствени свидетели във федералния процес срещу стрелеца в синагогата в Питсбърг, съобщиха прокурорите.

45-годишният Харди Карол Лойд е обвинен в възпрепятстване на правосъдието, изпращане на заплахи и манипулиране на свидетели, според наказателна жалба. Прокурорите описаха Лойд като „самопровъзгласил се „преподобен“ на движение за превъзходство на бялата раса“, се казва в изявление на прокуратурата на САЩ за Северния окръг на Западна Вирджиния в четвъртък.

Лойд е обвинен в заплашителни публикации в социалните медии, онлайн коментари и имейли към съдебните заседатели и свидетелите в процеса срещу Робърт Бауърс, който беше осъден на смърт миналата седмица, след като уби 11 богомолци и рани шестима други в синагога в Питсбърг през 2018 г., съобщиха прокурорите казах.

Оцелялата от стрелбата, Андреа Уеднър, център, говори пред медиите, заобиколена от членове на семейството, жертви и семейства на жертви след присъдата на Робърт Бауърс в Центъра на еврейската общност в Питсбърг, сряда, 2 август 2023 г. Оцелялата при стрелба, Андреа Веднър, в центъра, говори пред медиите, заобиколена от членове на семейството, жертви и семейства на жертви след присъдата на Робърт Бауърс в Центъра на еврейската общност в Питсбърг, сряда, 2 август 2023 г. Ребека Дрок/AP

Бауърс беше признат за виновен по всички 63 федерални обвинения срещу него, включително обвинения в убийство и престъпления от омраза, в стрелбата, която беше най-смъртоносното нападение срещу евреи в Съединените щати.

„Процесите на съдебните заседатели са отличителен белег на американската съдебна система и опитите за сплашване на свидетели или съдебни заседатели ще бъдат посрещнати със силен отговор“, каза в изявление Уилям Ихленфелд, американски прокурор за Северния окръг на Западна Вирджиния. „Използването на омразни заплахи в опит да се подкопае съдебен процес е особено обезпокоително.“

Лойд все още не се е произнесъл. Неговият адвокат, общественият защитник Елизабет Грос, отказа коментар, когато се свърза с CNN.

Прокурорите обвиняват Лойд, че е започнал да публикува онлайн публикации за процеса срещу Бауърс в началото на май – когато е бил подборът на съдебните заседатели, но процесът все още не е започнал – и е продължил, докато журито не излезе с присъдата си през юни, според клетвената декларация.

Твърди се, че имейлите и онлайн публикациите на Lloyd насърчават атаки, подобни на стрелбата през 2018 г., и изразяват подкрепа за стрелеца, се посочва в клетвената декларация. Той също поиска информация за идентифициране на съдебните заседатели и свидетели, според съдебните документи.

През май Лойд изпрати имейл до различни получатели, включително няколко местни новинарски издания, отразяващи процеса, със зловещо съобщение за съдебен заседател в друго дело, който беше убит, след като гласува срещу подсъдимия, според клетвената декларация.

Твърди се, че в началото на юни Лойд е публикувал снимки на някои от жертвите и свидетелите на страница, озаглавена „врагове“ на своя уебсайт. Уебсайтът казва, че така наречената страница „врагове“ предоставя информация за „Самотните вълци“, според клетвената декларация.

Изображение на д-р Джери Рабиновиц на екраните в съдебната зала, докато неговият зет свидетелства за положителното му влияние върху света. Рабиновиц беше прострелян и убит от Робърт Бауърс. = Изображение на д-р Джери Рабиновиц на екраните в съдебната зала, докато неговият зет свидетелства за положителното му влияние върху света. Рабиновиц е застрелян и убит от Робърт Бауърс Дейвид Клуг

На следващия ден той публикува снимка и лична информация за един от свидетелите на страницата „врагове“, се казва в документа. Федерален агент уведоми свидетеля, който каза, че са „притеснени за тях, но че няма да променят начина си на живот“, се казва в него, като се отбелязва, че свидетелят е заел позиция дни след предполагаемата публикация на Лойд.

Други свидетели, за които Лойд търси информация, също са били уведомени от органите на реда, според клетвената декларация.

По време на процеса Лойд е живял в район на Западна Вирджиния на по-малко от час път с кола от Питсбърг и е бил в района на Питсбърг поне пъти от началото на май, според клетвената декларация, която цитира записи на мобилни телефони и скенери за регистрационни номера. Стикери и флаери, популяризиращи уебсайта на Lloyd’s, също са открити из града, според местни новини и публикации в социалните медии, включени в клетвената декларация.

„Чакахме този арест от известно време“, каза Брад Орсини, старши съветник по националната сигурност на организацията с нестопанска цел Secure Community Network, пред CNN в четвъртък.

Secure Community Network, организация за безопасност и сигурност за северноамериканската еврейска общност, създаде команден пункт в Питсбърг по време на процеса, за да помогне за наблюдение за всякакви потенциални заплахи, каза Орсини. Той каза, че много членове на общността, с които е прекарал време по време на процеса, са били „много страхливи“ от Лойд.

„Изпитвам невероятно облекчение за цялата общност в Питсбърг, че той беше арестуван и задържан“, каза Орсини.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР