Мъж от шуменското село Риш отърва сърничка, погната от скитащи

...
Мъж от шуменското село Риш отърва сърничка, погната от скитащи
Коментари Харесай

Скитащи кучета нападат и убиват сърни

Мъж от шуменското село Риш отърва сърничка, погната от скитащи кучета, които желали да я раздерат, само че по-късно животинката издъхнала от вътрешни контузии. Във вторник сутринта в гората край селото селянинът видял две кучета, които дърпали животното. Успял да ги прогони и незабавно подал сигнал до Държавно горско стопанство-Смядово. На място пристигнали горски, които се грижат за региона и прибрали раненото сърне в постройката на териториалното
отделение.

Извикан бил и ловният специалист на Североизточното държавно дружество инж.Тервел Стефанов, който транспортирал сърничката до клиниката на доктор Валентин Атанасов в Шумен. Включени са системи, предглед открил, че сърнето е със строшен заден крайник и ухапвания по тялото. За страдание по-късно станало ясно, че има вътрешни разкъсвания, несъвместими с живота.

Скитащите кучета са огромен проблем през последните няколко години, тъй като доста хора прогонват домашните си любимци. Кучетата нанасят извънредно огромни вреди на дивите животни. Туристите и хората, които спортуват на територията на Политическа партия “Шуменско плато”, постоянно се натъкват на раздрани дребни сърни и диви прасета. Според инж. Тервел Стефанов кучетата ловуват сполучливо, гонят жертвите си до край, умеят да се пазят от хората и това ги прави доста рискови.

Проблем има и при пастирските кучета, които съпровождат стадата. По закон би трябвало да им се слагат специфични спъвачи, които да им пречат да гонят диви животни, само че това се прави от доста малко стопани.

На територията на СИДП скитащите кучета са към 5 000 и броят им се резервира съвсем без смяна през годините. Според данните от таксацията през 2016 година безстопанствените псета са 5 050, през 2017 година са 4 874, а през 2018 са 4 762.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР