Мъж от приятелския кръг на бащата на 16-годишното момче от

...
Мъж от приятелския кръг на бащата на 16-годишното момче от
Коментари Харесай

Семеен приятел съобщил на ДАНС за радикализирания младеж от Пловдив

Мъж от приятелския кръг на бащата на 16-годишното момче от Пловдив е съобщил информацията в ДАНС, че ученикът контактува с " Ислямска страна ", само че не и че на тавана в дома му има голямо количество взривни субстанции. Това заяви " 24 часа " по информация на свои източниьци.

Че първичната информация не е пристигнала от майката и бащата на младежа, разгласи в четвъртък представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Помощта на родителите е голяма. Но информацията, в началото добита, е за радикализация и тя не е подадена от тях, разясни тя.

16-годишният юноша, заловен да приготвя бомба за терористичен акт в Пловдив, непринудено е приел исляма. Вербовчикът му е от страна в Северна Африка. Това стана ясно от коментара на основния прокурор Сотир Цацаров пред медиите след присъединяване му в съвещанието на отрасловата парламентарна комисия, където той показа доклада на прокуратурата.

Вербовчикът е от арабски генезис. Установен е целият контакт, открито е стъпаловидното градиране на вербуването, изясни обвинител номер едно. Комуникацията е ставала през Интернет. А за момчето е безапелационен: " Това не е терорист. "

Припомняме, на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична офанзива в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да провокира гърмеж.

Вътрешният министър Младен Маринов акцентира, че смяната в оперативната конюнктура постанова основаването на антитерористични центрове у нас.

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Калин Георгиев пък посочи, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира поради приключването на персоналните данни на 16-годишния юноша в общественото пространство. Причината беше, че информативен уебсайт разкри самоличността на момчето и фамилията му, като даже разгласява техни фотоси. Това провокира бурно неодобрение, както в обществото, по този начин и на равнище организации и институции - по случая остро реагираха Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските публицисти у нас. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР