Мъж от Джорджия почти загуби крака си от ухапване от кафяв паяк отшелник. Какво трябва да знаете за симптомите, които могат да причинят „непоносима болка“.

...
Когато Gabe Lustman се събуди с подуто място на крака си преди
Коментари Харесай

Когато Gabe Lustman се събуди с подуто място на крака си преди няколко седмици, той нямаше представа, че ще се окаже в болница за почти седмица поради ухапване от паяк.

Lustman, поп и R&B певец, базиран в Атланта, Джорджия, не знае кога и как е бил ухапан, но каза, че лекарите са потвърдили, че това е кафяв паяк отшелник, видове, срещани предимно в южните централни и среднозападните райони на САЩ

Подобно на паяка черна вдовица, друг отровен вид, срещащ се в САЩ, кафявите паяци отшелник не са категоризирани като агресивни и обикновено хапят само когато застрашена.

може да не оцелее след ухапване“, казва MedlinePlus на Националната библиотека по медицина на САЩ.

За хора на всякаква възраст ухапванията могат да бъдат доста опасни, казва д-р Адам Фридман, професор и ръководител на дерматология в Училището по медицина и здравни науки на Джордж Вашингтон.

„Разбира се, идентифицирането на паяка е полезно, тъй като кафявият отшелник има уникален външен вид, с жълт до кафяв цвят и белег във формата на цигулка или цигулка гърба си", казва той. Те обикновено растат до дължина между 1 и 1 1/2 инча (2,5 до 3,5 сантиметра). Фридман добавя, че тези паяци обичат тъмни, топли и сухи пространства като тавани или под купчини дърва. 

Симптоми на ухапване от кафяв отшелник

Лустман, на 30, описа изпитанието като „непоносима болка“.

„Кракът ми беше много болен и забелязах като малка следа от ухапване но целият ми крак започваше да се подува и ставаше червен и лилав и като всички тези гадни цветове", каза той пред CBS News, добавяйки, че ще го повдигне за малко краткотрайно облекчение. "(Имаше) остра болка прострелвайки крака ми, когато се изправях."

По-късно, каза той, зачервяването се разшири в белези, които изглеждаха като някой, който е одраскал крака му.

Клиниката Mayo отбелязва, че „разпространяващо се зачервяване или червени ивици“ са знак да потърсите незабавно медицинска помощ, както и силна болка, коремни спазми, нарастваща рана на мястото на ухапване или проблеми с дишането или преглъщането.

Какво може да направи тези ухапвания трудни те не винаги се усещат в началото.

"Ухапването може да е безболезнено. Пациентът обаче може да развие зачервяване, мехур и евентуална смърт на тъканите", обяснява Фридман.

Могат да възникнат системни реакции, които могат да бъдат тежки при деца, добавя той. Тези симптоми могат да включват треска, студени тръпки, повръщане, болки в ставите, кръв в урината и възможен шок и смърт.

Въпреки че симптомите го тревожеха, Lustman ги отстраняваше в продължение на 48 часа, преди да реши да потърси медицинска помощ – и сега е благодарен, че не е чакал повече.

„Влязох в много, много щастлив момент“, каза той. „Защото, ако не го направих, можех да загубя крака си.“

Докторите му казаха, че още 24 до 48 часа е можело да позволи на инфекцията да се разпространи до степен да стане „неконтролируема“.

Можете ли да лекувате ухапване от кафяв паяк-отшелник?

Въпреки че няма антидот специално за тази отрова, според Националния център по отравяния на столицата, лечението включва лечение на раната и предотвратяване на инфекция.

„Като цяло тези ухапвания са необичайни, но се препоръчва бърза медицинска помощ за всички“, казва Фридман, съветвайки, че всяко ухапване, свързано със системни симптоми, изисква незабавна медицинска помощ.

„Прогресивно влошаваща се болка срещу сърбеж и разрушаване на кожата, също трябва да подтикне човек да потърси грижа“, добавя той.

След серия от антибиотични лечения и наблюдение, Lustman казва, че сега се чувства по-добре, но все още има известна чувствителност в областта на ухапването.

„Мога да ходя отново, но когато докосна крак, ако го ударя или нещо подобно, пак е болезнено“, казва той.

Неговият съвет към другите? Не чакайте и слушайте тялото си.

„Уверете се, че сте потърсили професионална медицинска помощ, защото ако не го направих, можех да загубя крака си“, каза той. „Това е вашето тяло, трябва да се грижите за него и да се грижите за него, защото не знаете колко сериозни могат да станат тези неща и колко лошо може да бъде – не го осъзнавах.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР