Мъж обещавал различни социални услуги - от закупуване на стаж

...
Мъж обещавал различни социални услуги - от закупуване на стаж
Коментари Харесай

Измамник прибрал 24 000 лв. от кандидат-пенсионери

Мъж обещавал разнообразни обществени услуги - от закупуване на стаж за пенсия до по-висок % неработоспособност и съумял да завлече 6 души с общо 24 000 лв.. Н.Ю. /54 г./ от шуменското село Тодор Икономово бил оголен, откакто не спазил обещанията си, а доверчивците се жалвали в полицията.

Сега Окръжният съд в Шумен е удостоверил дефинитивно наказване за подсъдимия - условна присъда от 8 месеца затвор при 3-годишен изпитателен период. Той би трябвало да възвърне и вредите на пострадалите, както и да заплати над 2 700 лева адвокатски, деловодни разходи и държавни такси.

Измамите направил от ноември 2017 година до ноември 2018 година в селата Наум, Тодор Икономово, Хитрино, а последната в Шумен. Измамените били най-много хора с двойно поданство, на които не им достигал стаж у нас, с цел да получат пенсия. На първия жилнат му липсвали 3 години и Н.Ю. му споделил, че с цел да му спомага да ги набави, би трябвало да получи от него по 1 000 лева за всяка година. В други случаи пък обещавал да свърши работата против 500 лева за изчезнала година. Доверчивците му вярвали, упълномощавали го работи от тяхно име, предоставяли му трудови книжки, персонални карти, които преснемал.

В един от случаите семейство му поверило цялостен набор от медицински документи и 3 500 лева, като задачата била брачната половинка да получи по-висок % неработоспособност и надлежно пенсия. Дали й били единствено 38% неработоспособност, а Н.Ю. заречен 60-70%. След като експертът по всичко не постигнал обещаното, пострадалите го посетили в дома му в село Тодор Икономово да си желаят парите. През 2019 година те подали тъжба в полицията.

Обвиненият в машинация е направил признания, признал и събитията в обвинителния акт и по този начин се възползвал от опцията за съкращаване на наказването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР