Мъж на възраст над 45 години, прокурор или следовател, политически

...
Мъж на възраст над 45 години, прокурор или следовател, политически
Коментари Харесай

Следващият главен прокурор - политически независим мъж над 45 г.

Мъж на възраст над 45 години, прокурор или следовател, политически самостоятелен и да води дейна битка с престъпността по високите етажи на властта. Така жителите виждат бъдещия основен прокурор месеци преди откриването на процедурата за избор на правоприемник на сегашния обвинител №1 Сотир Цацаров. Това демонстрира национално представително изследване, направено по поръчка на Българския институт за правни начинания (БИПИ) измежду 1080 пълнолетни българи, което беше показано през днешния ден. Специално е търсено мнението не на професионалната общественост, а на жителите, заяви " Лекс ".

Най-важните качества на бъдещия основен прокурор, съгласно интервюираните, са да е политически самостоятелен (65,38%), да не се поддава на напън (58,39%) и да е честен (55,59%). Изискванията да е добър експерт, да има темперамент и да се употребява с положително име и престиж идват чак по-късно в желанията на жителите.

Според шефа на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер качествата, които сочат хората, без те да го знаят, изцяло съответстват с условията на Закона за правосъдната власт към бъдещия основен прокурор. Според Закон за съдебната власт той би трябвало да има над 12 години юридически стаж, дарба за придържане и налагане на висок етичен стандарт, висока професионална подготвеност (задълбочени познания в региона на правото, богат на практика опит в съответната област на правото, управителни и административни умения, изявени аналитични способности), изявена самостоятелност, воля за налагане на законността, увереност при осъществяване на служебните отговорности и с принос за одобряването на правовата страна, развити умения за работа в екип, за обосноваване на сътрудници, за търсене и носене на отговорност.

Според 51% от интервюираните идващият основен прокурор би трябвало да е мъж, едвам 18% завяват, че избират жена за този пост , а останалите нямат мнение. Почти половината настояват, че той би трябвало е на над 45 години, като едвам 23% декларират, че избират по-млад човек да управлява държавното обвиняване.

Близо 40 на 100 от жителите нямат мнение за това от кое място би трябвало да пристигна новият основен прокурор. Според тези, които въпреки всичко имат позиция по въпроса, най-добре е той да е от прокуратурата или следствието (30%), от съда (20%), а едвам 10 на 100 поддържат концепцията да е представител на академичната общественост.

Активната битка с престъпността по високите етажи на властта е задача номер №1 за бъдещия основен прокурор, съгласно жителите (близо 60%). Да не се позволява прокуратурата да се употребява за политически цели и преодоляване на битовата престъпност са целите, които сочи всеки трети от запитаните.

При проучването хората са дали оценка по шестобалната система на настоящия обвинител №1 Сотир Цацаров. Най-много (42,66%) са декларирали, че правят оценка мандата му със Среден 3 , Слаб 2 дават близо 25%, Добър 4 е оценката на близо 19 на 100 от интервюираните, Много добър 5 - на 4,2%, а Отличен 6 е отговорът на 0,7% от интервюираните.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР