Мъж, на когото преди няколко години бе присадено лице, се

...
Мъж, на когото преди няколко години бе присадено лице, се
Коментари Харесай

Трансплантация на лице бе извършена за втори път на един и същ пациент

Мъж, на който преди няколко години бе присадено лице, се подложи на втора трансплантация на разположение, откакто присадката бе отхвърлена от организма му, съобщи Агенция Франс Прес. Това се случва за първи път в медицината.
Лансирана през 2005 година, въпросната технология със съществени етични последици е обвързвана с огромни опасности от затруднения. Реципиентът би трябвало до края на дните си да приема медикаменти за угнетяване на имунната му система, с цел да се избегне отменяне на присадката.
Сложната интервенция бе осъществена в европейската болница "Жорж Помпиду " в Париж от екип под управлението на проф. Лоран Лантиери. Хирургичната намеса стартира в ранните следобедни часове на 15 януари и завърши на 16 януари сутринта.
Присадката получи пациент, на който преди няколко години бе трансплантирано лице, което след това бе отхвърлено от организма му, се споделя в официално съобщение на лекарския екип. На 27 октомври м.г. пациентът бил включен в лист с чакащи, с цел да му бъде присадено лице от умрял донор. На 30 ноември трансплантираното лице бе махнато и от този момент пациентът бе в реанимация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР