Мъж на хемодиализа почина, а друг пациент е в кома.

...
Мъж на хемодиализа почина, а друг пациент е в кома.
Коментари Харесай

Пациент почина, а друг е в кома: Повреден апарат за хемодиализа ли е причината?

Мъж на хемодиализа умря, а различен пациент е в кома. Това се случи, откакто в понеделник стана ясно, че хемодиализата във Видин не работи, тъй като част от апаратурата не действа. Твърди се, че умрелият Красимир Маринов не се е явил на процедурата в понеделник, а последната такава е осъществена в петък.
Дъщерята на умрелия Рени Неофитова изясни в ефира на Нова телевизия, че апаратите в болничното заведение във Видин са били развалени още рано сутринта в понеделник. Баща ѝ е получил позвъняване от здравното заведение, откъдето са му съобщили, че няма по какъв начин да проведат хемодиализата. Следващото позвъняване е било във вторник, когато екипът е обяснил, че в сряда ще го откара със личен превоз до Монтана, където да бъде осъществена процедурата.
" Това е животозастрашаващо за него. Не считам, че той би отказал да отиде. Никога не е имало подобен случай ", съобщи Рени Неофитова.
Други пациенти обясниха, че в понеделник към 16:00 ч. е гръмнала инсталацията, а в болничното заведение не е имало никаква организация за превозване на болните в други медицински заведения .
" Последно бяхме правили диализа в петък. След като в събота и неделя нямахме процедури, в понеделник беше наложително да проведем лекуване. Организация по този начин и не беше направена ", описа пациент. Във вторник обстановката е била същата. Някои от болните са се организирали сами, с цел да отидат до Монтана , където да получат хемодиализно лекуване.
По думи на лекарите Красимир Маринов е бил извикан в болничното заведение във вторник. Те отхвърлиха да не са взети ограничения за проведен превоз до Монтана. За да може да се в профил повредата на апарата във Видин, пациентите ще получават диализното си лекуване в Монтана с проведен превоз .
Припомняме, че по-рано стана ясно, че заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков е направил инспекция на място в центъра, а в околните дни Министерството на здравеопазването ще даде 180 хиляди лева на болничното заведение във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, кревати и водоочистваща система.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР