Мъж на 78 г. с коронавирус е починал тази нощ

...
Мъж на 78 г. с коронавирус е починал тази нощ
Коментари Харесай

Поредна жертва на заразата: 78-годишен мъж с коронавирус почина в болницата в Девин

Мъж на 78 година с ковид е умрял тази нощ в общинската болница в Девин, заяви регионалният шеф на Смолян Недялко Славов. Починалият пациент от Доспат е имал сърдечни и други хронични болести, той е петият смъртен случай с COVID-19 в региона.
Общо 30 са позитивните проби за ковид в област Смолян през последната седмица. Вирусът циркулира и в Смолян, и в региона, тъй че хората не би трябвало да подценяват противоепидемични ограничения, предлагат от Областния съвет по сигурност.
Област Смолян е на второ място за страната по равнище на инфектираните по отношение на брой население. Случай на ковид е открит и в шивашки завод в регионалния град. Общо 180 са случаите на ковид в региона от началото на епидемията, като 30 от тях са открити през предходната седмица. Активните случаи в този момент са 93, от които 17 се лекуват в лечебни заведения в Смолян, Девин и Гоце Делчев.
От 30-те нови положителни през седмицата 16 са в Смолян, 12 в Доспат и по един в общините Девин и Рудозем, сочат данни на РЗИ. Под карантина са сложени 153 поданици на региона.
Три позитивни проби за ковид са доказани измежду служащи в шивашки завод в Смолян. На притежателя на предприятието е предписано да извърши стерилизация на пространствата.
С наставления за противоепидемични ограничения са и офисите на Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт в Смолян, в които също има по един чиновник с позитивна проба за COVID-19. В края на предходната седмица са изпратени за проучвания 79 проби от инфектирани с ковид в Доспат, като 16 от тях имат повторни позитивни резултати. На 43 от карантинираните в Доспат през вчерашния ден е изтекла 14-дневната карантина.
От РЗИ предизвестяват, че рискът от заразяване на този стадий е доста по-голям, отчитайки нараствания брой положителни в региона. Това постанова да бъдем доста по-внимателни, да не забравяме за заплахите към нас, да заобикаляме контактите и да съблюдаваме добра хигиена, уточни доктор Мими Кубатева, шеф на РЗИ.
Според медици от района, коронавирусът на този стадий не е толкоз нападателен, а в към 80 % от случаите протича с леки или без признаци. Има чувство, че пациентите по-лесно прекарват болестта, а и толкоз доста безсимптомни форми, които откриха в Доспат демонстрира, че вирусът към този момент не е толкоз нападателен, разяснява доктор Марин Даракчиев, шеф на МБАЛ-Смолян.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР