Мъж на 101 години бе признат за виновен и осъден ...

Мъж на 101 години бе признат за виновен и осъден

101-годишен бивш надзирател в нацистки концлагер беше осъден за съучастие в убийства


Мъж на 101 години бе приет за отговорен и наказан на пет години затвор в Германия по обвиняване в съучастие в убийството на 3518 души, до момента в който е бил надзорник в нацисткия концлагер " Заксенхаузен " през Втората международна война, съобщи Асошиейтед прес.

Мъжът, чието име не се оповестява, отхвърля изказванията, че е бил надзорник от Секретен сътрудник в лагера и е подкрепил или насърчил убийството на хиляди пандизчии. По време на почналия през октомври предходната година развой той твърдеше, че през въпросния срок е бил селскостопански служащ покрай Пазевалк, Североизточна Германия.

Регионалният съд в Нойрупин обаче заключи, че има задоволително доказателства, че обвиненият е бил есесовски надзорник в лагера сред 1942 и1945 година и постанови присъда от пет години затвор. Прокуратурата базираше делото на документи за есесовски надзорник, чието име, дата и място на раждане съответстват с това на подсъдимия.

Поради организационни аргументи процесът се е гледал в учебна постройка в град Бранденбург ан дер Хавел, чийто гражданин е подсъдимият. Заради утежняване на здравето му делото беше прекъсвано няколко пъти.

Лагерът " Заксенхаузен ", покрай Берлин, е основан през 1936 година До 1945 година през него минават повече от 200 000 концлагеристи. Десетки хиляди от тях измират от апетит, заболявания, безсилие и по други аргументи като медицински опити, разстрели, обесване и обгазяване. Има разнообразни данни за броя на избитите. Някои настояват, че са към 100 000, само че откриватели на срока считат за по-вероятно те да са сред 40 000 и 50 000.

През април 1945 година Червената войска освобождава концлагера, само че след това го трансформира в руски затвор, прочут с жестокостите си, напомня Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg