Мъж живее втори живот след уникална операция - сърцето му

...
Мъж живее втори живот след уникална операция - сърцето му
Коментари Харесай

Мъж живее втори живот след тежка катастрофа, която измества сърцето му: Аз съм си горивото, което ме захранва

Мъж живее втори живот след неповторима интервенция - сърцето му било изместено вдясно в резултат на злополука.

Кривата на щастието за Здравко Димов e като кардиограма с върхове и спадове, само че без никакво място за обезсърчение. След 15 октомври 2020 година - денят, който прекатурва живота му напълно, младият мъж намира повече смисъл да живее, в сравнение с да се оплаква:

" Аз постоянно съм бил подобен деятелен човек и това ми беше най-големият боязън, че ще би трябвало да остана за известно време да мирувам, само че майка ми по този начин ми сподели първоначално: Само оня човек, който беше, единствено оня огън и жупел, който беше ти, единствено той ще ти помогне да излезеш от тази дупка ", споделя пред Българска национална телевизия младият мъж.

" Отначалото си споделях не мога да упражнявам, не мога да си сготвям, тъй като готвенето също ми е огромна пристрастеност, не мога да сготвям, не мога еди кво си, до момента в който в един стадий си споделих: не, не би трябвало " не мога ".

Здравко се среща пред камерата с един от неговите спасители и застават очи в очи за първи път след интервенцията.

Днес младият мъж не знае какво е да не можеш нещо. Той не стопира да тренира, колкото и невероятно да наподобява това с парализирана лява ръка, вследстсвие на злополуката. Кара колело и кану-каяк, плува, върви на фитнес, кара даже ски:

" Смея да настоявам, че някои неща ги върша по-добре и от хората, които са изцяло здрави. Така че не знам - аз съм си горивото, което ме зарежда. За интервал от 18 месеца имам към 14 интервенции, от които 12 са свързани с ръката. За да ми задвижат лявата ръката ми обезвредиха за няколко седмици и дясната и останах без две ръце, да кажем за месец. Тогава беше най-трудното. Сега като връщам лентата обратно и си споделям, абе беше гадно, но в този момент е по-добре и по-добре ще става отсега нататък ".

Здравко живее втори живот, с помощта на животоспасяваща интервенция. Екип от лекари в " Пирогов " оперират сполучливо сърцето му, което след тежка злополука, отляво се измества надясно.

" Рисковете от тази интервенция са да спре сърцето да се цялостни с кръв и да настъпи сърдечна гибел ", описа Пламен Нейчев, шеф поделение по анестезиология към КАИЛ в УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ".

" Но тук имахме един млад мъж, доста добре натрениран, той е и бодибилдър, като се изключи че е боен водач и това в действителност беше и значимо изискване да оцелее след интервенцията ", сподели Румен Филипов, гръден хирург.

Здравко води още една борба, която печели - преди няколко месеца е диагностициран с рак. И не стопира да мечтае.

" Да застана на ръце някой ден и ще застана някой ден. Това ми е.. звучи доста елементарно, само че за мен това е нещо неизпълнимо за момента ".

Затова ще продължи да калява волята си. Още идната седмица стартира да води тренировки по спининг. За да потвърди и на себе си, и на другите, че кривата на щастието зависи от силата на духа на всеки от нас. И не върховете и спадовете са от голяма важност, а желанието да продължиш да се бориш.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР