Мъж живее 5 години без пенсия: Преписката му изчезнала в

...
Мъж живее 5 години без пенсия: Преписката му изчезнала в
Коментари Харесай

240 пенсионни досиета изчезнаха

Мъж живее 5 години без пенсия: Преписката му изчезнала в Национален осигурителен институт

Стотици преписки, въз основа на които са отпуснати пенсии за застрахователен стаж и възраст, липсват в пловдивското отделение на Национален осигурителен институт, демонстрира следствие на " Марица ". След като е открито изгубването им, от засегнатите е било изтънчено да потвърдят отначало стажа си. Голяма част от тях не са съумели или са го потвърдили отчасти и не в същия тип. Затова ведомството е настояло да възстановят получавани суми години обратно, които са били начислявани, само че за които към днешна дата липсват документите, послужили като съображение за това. Размерът им с лихвите стига до 100 000 лева на човек.

Част от ощетените са завели правосъдни каузи и магистратите са се произнесли, че не могат да се смятат за недобросъвестни, защото нямат виновност за изгубването на преписките. При липса на книжата в Национален осигурителен институт обаче те не могат да потвърдят и възстановят статута си, какъвто е бил при първичното им пенсиониране. Без към този момент да дължат пари за минали интервали, нямат право на пенсия оттук насетне или пък имат, само че размерът <210> е по-малък.

От своя страна управлението на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт в Пловдив твърди, че 116 от 240 пенсионери с изчезнали преписки са подвели ведомството по отношение на категория труд и стаж в мини подземен, с цел да получат по-висока пенсия, и това е потвърдено пред съда. Изчезналите преписки са минавали през един и същи инспектор, който Национален осигурителен институт е дало на прокурор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР