Мъж и жена, работели като печатари на договор към столичен

...
Мъж и жена, работели като печатари на договор към столичен
Коментари Харесай

Хванаха фалшиви долари и евро, печатани в столичен ВУЗ |

Мъж и жена, работели като печатари на контракт към столичен ВУЗ, са печатали подправени евро и доларови банкноти в извънработно време, разкри прокуратурата. Оттам не показват кой е университетът.

Задържаните са на 49 и 54 години и нямат престъпни прояви. Машината е открита в помещение, сходно на хале, на територията на ВУЗ.

Работата по случая е почнала преди няколко месеца след постъпила информация за хора, занимаващи се с правене на подправени пари в София.

От прокуратурата допълват, че има данни, че двамата са част от по-голяма група за трафик на подправените пари към Украйна и Западна Европа. 

Освен парите, са били печатани здравни книжки и рекламни материали.

Претърсени са три адреса. Открити са към 4 млн. неистинен щатски $, с номинал от 100 $, към 3 600 000 евро, железни клишета за слагане на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски $, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, удостоверение за регистрация на автомобил, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за правене на еврови банкноти, печатна машина и други

Разпитани са очевидци, направена е експертна информация по отношение на истинността на конфискуваните банкноти и са назначени експертизи.

" Към актуалният миг няма данни управлението на образователното заведение да е било наясно с тази незаконна активност ", сподели шефът на ГДБОП Любомир Янев и добави, че двамата арестувани са получавали 10 % от цената на отпечатваната от тях валута.

Мъжът и дамата са арестувани за 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Пръв за интервенцията заяви основният прокурор Иван Гешев в туитър:

" Българските правоохранителни институции не престават интензивно да пазят финансовите ползи на Европейски Съюз и сътрудниците ни от Съединени американски щати ", написа Иван Гешев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР