Мъж беше арестуван в Копенхаген, след като влезе на територията

...
Мъж беше арестуван в Копенхаген, след като влезе на територията
Коментари Харесай

Мъж заплаши с нож иранския посланик в Копенхаген

Мъж беше задържан в Копенхаген, откакто влезе на територията на иранското посолство и заплаши дипломат Афсане Надипур с нож, заяви Техеран, представен от ДПА.

" Полицията в датската столица удостовери информацията и уточни, че по случая е арестуван ирански жител. Мъжът нанесъл и вреди на няколко коли на територията на посолството, преди да бъде обезвреден от чиновник на дипломатическата задача ", съобщи иранското външно министерство, като добави, че посланикът е добре.

Днес обвиненият ще се яви пред арбитър, посочи датската полиция. Не е ясно дали казусът е обвързван по някакъв метод с митингите против ръководещите в Иран, които заляха Ислямската република след гибелта на 22-годишната Махса Амини в ареста.

Техеран разкритикува датската полиция за това, че не е съумяла да предотврати произшествието.

" Буди страдание фактът, че сходно нахлуване против жена, която е и дипломат и се употребява с дипломатически имунитет, се случва в сърцето на Европа ", съобщи иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.

Той също така упрекна датските органи на реда, че са пристигнали прекомерно късно.

Иранката Ширин Ебади, която е Нобелов лауреат за мир, прикани немското държавно управление да отзове посланика си от Техеран поради антиправителствените митинги.

Потъпкването със мощ на мирните демонстрации в Иран значи, че дипломатическите връзки би трябвало да бъдат намалени до ниво консул, сподели тя в изявление за немското радио.

По думите на Ебади митингите в родната ѝ страна са " началото на гражданска война ".

CCTV camera footages show today an attacker with a knife in hand entered embassy compound in capital Copenhagen. He wanted to attack Iranian female ambassador but was stopped by one of embassy personnel. Then he tried to damage some cars and embassy properties.
— Abas Aslani (@AbasAslani)
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР