Мъж бе осъден на 15 години затвор в Словакия за

...
Мъж бе осъден на 15 години затвор в Словакия за
Коментари Харесай

Осъдиха на 15 години замесен в убийството на Ян Куциак

Мъж бе наказан на 15 години затвор в Словакия за ролята си в убийството на проверяващия публицист Ян Куциак, съобщи Ройтерс, като се базира на правосъдна говорителка.

Убийството на Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова в дома им край Братислава през февруари предходната година докара до всеобщи митинги против корупцията в централноевропейската страна, които раздрусаха държавното управление. Очаква се казусът да изиграе роля и на идните през февруари парламентарни избори.

Осъденият, 42-годишният Золтан Андрушко, бе един от петимата обвинени по случая. Само той обаче направи признания и подписа договорка с прокуратурата в подмяна на свидетелските си показания. Процесът против другите четирима, в това число предприемачът Мариан Кочнер, който е станал обект на публикации на Куциак по случаи на корупция, стартира на 19 декември и ще продължи следващата година. Те може да получат доживотни присъди, в случай че бъдат приети за отговорни.

Андрушко се беше споразумял за 10-годишна присъда с прокуратурата, само че през днешния ден съдът отхвърли съглашението и постанови по-дълга присъда, която обвиненият одобри.

"Съдът счита мощно понижената присъда за оправдана и разумна, само че съдът, със своето решение, би трябвало да се стреми към правдивост освен за обвинения, само че и за всички страни по случая, за обществото и за правораздаването ", съобщи арбитър Памела Залеска, представена от в. "Денник Н ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР