„Махаме контейнерите за отпадъци от улиците в зона 2 и

...
„Махаме контейнерите за отпадъци от улиците в зона 2 и
Коментари Харесай

Без кофи за боклук в центъра, отиват под земята

„ Махаме контейнерите за боклуци от улиците в зона 2 и 4, където сега текат поправки. Боклукът отива под земята”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която ревизира по какъв начин върви ремонтът на столичната улица „ Солунска”.

„ Всички контейнери по ул. „ Солунска” минават подземен. Това е трайна политика на общината, само че й коства много по-скъпо от контейнерите, които разполагаме по тротоари и улици. Затова се възползваме от интегрирани планове и дружно с тях се стараем да прилагаме тази форма, която е и по-екологична и прави града по-привлекателен.”, съобщи кметът.

Фандъкова изясни още, че на ъглите на „ Солунска” и „ Христо Белчев” са направени и първите в града изнесени ъгли, които вършат тротоара по-широк и не разрешават на колите да паркират по тях. Настилката на една от най-знаковите улици в града каквато е „ Солунска “ към този момент е с паваж, тротоарите са решени с гранитни плочи, а оттоците на постройките са прибрани в едни много по-елегантни оттоци на тротоара.

Още поправки и тапи в София

Зелена зона се разраства в София от 1 ноември

Фандъкова: Никой няма да маха пазара на "Славейков "

Ред в София - тупаш покривката през терасата, 100 лева санкция

Кметът разгласи още, че от през днешния ден е пуснато придвижването в сектора от бул. „ Витоша “ до ул. „ Христо Белчев”, като до няколко дни се чака то да стигне и до ул. „ Ангел Кънчев”.

Столичният градоначалник посочи, че срокът, в който би трябвало да завърши ремонта на ул. „ Солунска “ в сектора от бул. „ Витоша “ до ул. „ Граф Игнатиев “ е преди 15 септември и акцентира, че е упълномощила на всички обекти, на които се работи сега, да работят с удължено работно време – от по-рано заран до по-късно вечер.

Фандъкова сподели, че не може да обещае, че някоя плочка няма да се разклати във времето, само че е безапелационна, че няма да заплати за фалшив ремонт. Тя разясни, че неустойката за закъснение е към 200 000 лв. дневно, глобите за недобре свършена работа са много солени, а гаранцията на обекта е 5 години, като при подписването на контракта е взета и парична гаранция, която остава до привършване на обекта.

„ При довеждане докрай на обекта освобождаваме 50% от гаранцията, а останалите 50% при приключване на гаранцията от 5 години, с цел да може в случай че зародят проблеми да ги отстраняваме с парите на строителя, а не със средствата на данъкоплатците”, сподели Фандъкова.

Тя сподели още, че разширението на „ Тодор Каблешков” върви в период и се чака придвижването там да бъде пуснато към 20 юли.

Започна ремонтът и в двете градини „ Кристал” и „ Св. Климент Охридски”, както и ремонтът на тротоарите на ул. „ Московска”, от които ще бъдат отстранени колите, добави кметът.

На столичния бул. „ Васил Левски” ремонтът ще се прави на няколко стадия. В правата от Попа до Ректората първо ще се ремонтира дясното платно в посока към Софийския университет „ Св. Климент Охридски”.

Зам.-кметът по превоз Евгени Крусев, който също участва на инспекцията разгласи, че се приготвя процедура за ремонта на „ Солунска” в сектора от бул. „ Витоша” до бул. „ Христо Ботев”. Не е ясно още обаче дали реконструкцията ще стартира тази година или следващата година, разясни Крусев, който добави, че най-късно до края на 2019 година цялата улица би трябвало да бъде ремонтирана.

На въпрос дали ще бъдат отстранени колите от така наречен депутатски паркинг, който се намира на площадното пространство пред храм-паметника „ Свети Александър Невски “, Фандъкова сподели, че сега се водят диалози с ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева и се надява да се реализира решение, което да удовлетвори жителите и да разреши естествената работа на депутатите да продължи. Тя добави още, че няма да има ремонт на площадното пространство пред катедралата, а единствено в частта на улицата пред Синодалната палата, която води до ул. „ Г.С. Раковски “, където ще бъдат ремонтирани единствено тротоарите.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР