Магнитна буря се очаква да удари Земята в последния ден

...
Магнитна буря се очаква да удари Земята в последния ден
Коментари Харесай

Магнитна буря удря Земята днес и утре, ето как да се спасим

 Магнитна стихия се чака да удари Земята в последния ден на август, предизвести Центърът за прогнози на галактическото време към Американската национална организация за проучване на атмосферата и океаните. Причина за геомагнитното разстройване е високоскоростен безоблачен вятър. Прогнозата е за лека магнитна стихия (G1). Геомагнитната офанзива ще стартира вечерта на 31 август, когато планетарният показател ще е със стойност 4 по 10-степенната канара, показва Руската лаборатория за проучване на слънчевата интензивност към Института “Лебедев ".

На 1 септември се чака кулминационната точка на бурята. Индексът може да скочи до степен 5-6. Слабите геомагнитни стихии се усещат най-вече от хората с проблеми на сърдечно съдовата система, изясняват лекари. Възможни са сърдечни конвулсии, замаяност, главоболие и липса на централизация. Смущенията в магнитното поле могат да влияят и на хора с психологични разстройства, както и на по-възрастните. При сходни обстановки от време на време има и съмнения в електроенергийната мрежа. Уязвими са и спътниците, осигуряващи навигационна информация.

Магнитните стихии съставляват нахлуване на слънчеви частици в земната атмосфера. Те са изхвърлени от нагорещената повърхнина на нашата звезда и са късчета слънчева лава. Понякога тези частици са донесени до земната атмосфера с помощта на безоблачен вятър. Те провокират краткотрайни разстройства в земната магнитосфера.

Как да се спасим

За по-голямата част от хората магнитната стихия е стрес. В тези дни понижава производството на отговарящия за акомодацията хормон мелатонин и се усилват хормоните на напрежението - адреналин и кортизол. Статистиката сочи, че броят на приетите в болница и тези, при които се ускоряват сърдечно-съдовите разстройства, внезапно нараства. Често се записват инфаркти и инсулти. Ето какво поучават експертите, с цел да нямате проблеми:

- По време на магнитни стихии не ставайте внезапно от леглото, с цел да не ви се завърти главата или да изпаднете в безсъзнание. Особено рисково е за хората, които пият медикаменти за хипертония.

- Постарайте се да не се стресирате в допълнение и да не вземате значими решения.

- Няма нищо по-добро от чистия въздух и разходка в парка или измежду природата.

- Най-важното в дните на магнитни стихии е да не преяждате, което може да докара до сърдечен припадък. Сърцето и мозъкът може да се окажат без О2 поради това, че кръвта е преразпределена в интерес на претъпкания корем. 

- Намалете дневния банкет на калории. 2000 калории дневно в менюто по време на слънчево изригване са изцяло задоволителни.

- Лекарите предлагат най-вече лека храна и сокове от кисели плодове и зеленчуци. Включете в менюто варена риба, морски артикули, мляко. Препоръчват се и бобови култури - грах, леща, боб. Незаменими са бананите. Съдържащият се калий и биологично дейни субстанции понижават действието на адреналина върху душeвността.

- Вземете си противоположен душ, като редувате топла и студена вода. За по-издръжливите се предлага директна студена баня. А в случай че разполагате със свободно време, отидете на минерална баня, на спа или сауна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР