Магнитна буря може да достигне до земята на 20 февруари

...
Магнитна буря може да достигне до земята на 20 февруари
Коментари Харесай

След мощно слънчево изригване: Очаква се магнитна буря в понеделник

Магнитна стихия може да доближи до земята на 20 февруари след мощно слънчево изригване на 17 февруари, заяви ТАСС, базирайки се на Института по приложна геофизика.

Специалисти на института са записали изригване на Слънцето от най-голяма активност - X2.3/2B в рентгеновия диапазон в петък, в 23:15 ч. московско време (22:15 ч. българско време). То е траяло 72 минути.

" Изригването беше съпроводено от радиоизбухване от спектрален вид II и изхвърляне на коронарна маса. На 20 февруари е допустимо разстройване на геомагнитното поле ", се споделя в отчета на института.

Интензивността на рентгеновото лъчение от слънчевите изригвания се отбелязва с латинските букви A, B, C, M, X, като X отбелязва най-мощните изригвания.
Слънцето е кълбо от кипяща плазма, чиито горни пластове непрекъснато се " разбъркват ". Това, дружно с високата електропроводимост на материята му, основава мощно магнитно поле. Тези полеви линии постоянно излизат отвън по-плътните пластове на Слънцето и се пречупват, което води до появяването на слънчеви петна, изригвания и мощни изхвърляния на коронална маса.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР