Magnetom Sola прилага за първи път BioMatrix в апарати с

...
Magnetom Sola прилага за първи път BioMatrix в апарати с
Коментари Харесай

ЯМР скенер на Siemens променя персонализираната медицина

Magnetom Sola ползва за първи път BioMatrix в апарати с 1.5 тесла

Новият кинетичен датчик на Magnetom Sola улавя и поправя придвижванията на главата

Нова система за магнитно-резонансна томография на Siemens уголемява опциите на персонализираната медицина. ЯМР скенерът Magnetom Sola ползва за първи път новаторската BioMatrix технология в апарати с 1.5 тесла и с диаметър на отвора 70 см.

Siemens Healthineers показа Magnetom Sola по време на Европейския конгрес по радиология (ECR), който се организира сега във Виена. Компанията вкара технологията BioMatrix още предходната година със системата Magnetom Vida (3 тесла), с което я прави налична за доста по-голям брой оператори на ЯМР и пациенти.

Технологията BioMatrix обезпечава постоянни облици с високо качество на картината, като автоматизирано се настройва към самостоятелната анатомия и физиология на пациента и по този метод уголемява опциите на персонализираната медицина. Magnetom Sola неизбежно ще отвори пътя за системи, ръководени от изкуствен интелект, които подкрепят вземането на клинични решения, съобщи доктор Кристоф Зиндел, старши вицепрезидент и общоприет шеф на отдел „ Магнитен резонанс “ в Siemens Healthineers.

В момента Magnetom Sola минава клинична оценка в Института по клинична радиология и нуклеарна медицина към Медицински факултет Манхайм на университета Хайделберг. Интегрирането на прецизната медицина в всекидневието е от значително значение за бъдещото развиване на радиологията, споделя проф. Улрике Атенбергер, заместник-директор на Института. Първоначалният опит с Magnetom Sola демонстрира, че технологията BioMatrix доста ще усъвършенства възпроизводимостта на сканирането и яснотата на резултатите.

Новата система Magnetom Sola ще бъде на пазара през третото тримесечие на 2018 година

Magnetom Sola има два нови BioMatrix датчика в допълнение към респираторния. Единият е датчикът за темп (Beat Sensor), интегриран в новата намотка, чието предопределение е автоматизирано да улавя придвижването на сърцето, като по този метод се икономисва слагането на електроди върху кожата на пациента.

Вторият е кинетичният датчик (Kinetic Sensor) – вградена камера, която разпознава придвижването на главата на пациента в действително време. Движението на главата може да компрометира резултатите от неврологичните прегледи, което постоянно изисква многократни сканирания, а това може да коства скъпо. Кинетичният датчик е предопределен да контролира ЯМР сканирането въз основа на информацията за придвижването на пациента в действително време, което доста понижава двигателните артефакти в облика и води до по-високо качество на диагностичното изображение, изключително при по-сложни случаи.

Мускулно-скелетните прегледи, които съставляват огромен % от проучванията с ядрено-магнитен резонанс, към този момент могат да бъдат съкратени като времетраене с до 46%. В бъдеще може да се реализира понижаване на общото време на проучването, с помощта на потреблението на изкуствен интелект за автоматизиране на рутинните задания. Magnetom Sola ще бъде на пазара през третото тримесечие на 2018 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР