Мъглявината Карина e една от най-изразителните и ярки мъглявини на

...
Мъглявината Карина e една от най-изразителните и ярки мъглявини на
Коментари Харесай

Джеймс Уеб засне зашеметителни кадри - раждането на звезди

Мъглявината Карина e една от най-изразителните и ярки мъглявини на нощното небе. Тя е ситуирана на към 7 600 светлинни години от Земята и може да бъде следена в южното съзвездие Кил. Новоизстреляният галактически телескоп " Джеймс Уеб " снима спиращи дъха ни изображения на нея!

Карина е един от най-активните звездни инкубатори в Млечния път. Точно по този начин - на това място се раждат нови звезди! Някои от тези новообразувани звезди към момента са обхванати в първичния си материал, само че други " издухват " обкръжаващия ги междузвезден газ и по този начин извайват причудливи статуи в мъглявината. Макар че откривателите познават относително добре процесите на звездообразуване, а и Карина е снимана и преди от наземни и галактически телескопи, наблюденията в инфрачервения диапазон от " Джеймс Уеб " разрешават да проникнем под облачните покривала. Така ще научим спомагателни елементи по отношение на това по какъв начин еволюират звездните системи, какво се случва с материята към тях и по какъв начин тази материя след това образува планетите.

Горепосоченото изображение е снимано от камерата NIRCam, която прави фотоси в близката инфрачервена област. По-долу ще ви покажа още една фотография на Карина, още веднъж направена от " Джеймс Уеб ", само че чрез камерата MIRI. Тя към този момент снима в междинната инфрачервена област. На нея се виждат по-добре тези новородени звезди, които към момента са обгърнати от газовия си пашкул:



Image credit: NASA, ESA, CSA, and STScI
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР