Магията на Меси води Интер Маями до първи трофей

...
Лионел Меси отбеляза скрийър и спечели първия си трофей в
Коментари Харесай

Лионел Меси отбеляза скрийър и спечели първия си трофей в северноамериканския футбол, докато Интер Маями победи Нашвил с дузпи (10-9), след като финалът им за Купата на лигата завърши 1-1 в 90 минути.

Аржентинският победител в Световната купа изведе Маями напред в 24-ата минута с чуден удар в горния ъгъл, но Фафа Пико изравни за Нешвил през второто полувреме в събота.

След като Меси удари гредата и Леонардо Кампана пропусна шанс в последната секунда да спечели мача в редовното време за Маями, мачът стигна до дузпи, които завършиха с дуел между двамата вратари и удар на Елиът Панико, спасен от Дрейк от Маями Callender.

Меси и съотборниците му се втурнаха да празнуват с американския вратар, който направи няколко ключови спасявания в края на мача, за да запази отбора си жив.

Маями, в третия си сезон на съществуване, бяха на дъното на Мейджър Лийг Сокър, когато Меси се присъедини към тях преди месец, но Меси, заедно с испанската двойка Серхио Бускетс и Жорди Алба, напълно трансформира отбора, който ги води на седем- мач без загуба до титлата за Купата на лигата.

Собственикът Дейвид Бекъм, който създаде клуба, каза, че е изумен от начина, по който бившето трио на Барселона е успяло да доведе до промяна толкова бързо.

„Това е като филм, гледате как тези играчи играят и емоционално всичко в тяхната игра е красиво“, каза той.

Седемкратният носител на Златната топка Меси вече отбеляза 10 гола в седем мача с розовата фланелка на новия си клуб и в сряда има шанса да стигне до нов финал, когато отборът му се изправи срещу Синсинати на полуфинала на САЩ Open Cup.

Трофеят за Купата на лигата е 44-ият за Меси, най-много от всеки играч. Аржентинецът беше избран за играч на турнира, който включва отбори от MLS и Лига MX.


Това не беше доминиращият, забавен Маями, който през последния месец озари турнира, включващ клубове от MLS и мексиканската лига MX, но въпреки това победата беше сладка.

„Много съм щастлив да спечелим първата ни титла само за един месец, първата за клуба. Отборът расте със скокове и границите и ние сме много щастливи“, каза полузащитникът Бускетс.

„Заразихме отбора с нашия дух, нашата работа, нашия характер и опит. Създаваме солиден отбор … И тогава имаме Лео, който прави разликата, защото е най-добрият в света.“

Нешвил тръгна с ясното намерение да ограничи влиянието на Бускетс и оттам на Меси и те бяха ефективни, като принудиха Маями да играе по-бавен тип футбол с притежание, по-дълбоко в собствената си половина.

Отборът на Гари Смит изпрати ранно предупреждение, че може да затрудни Маями при стационарните точки с удар с глава на Уокър Цимерман от ъглов удар на Лукас Макнотън, принуждавайки Календър да спаси ниско.

Маями проучваха, а Меси падна по-дълбоко и търсеше пропуски в защитата на домакините.

Но с Уокър Цимерман, управляващ добре задната линия, шансовете бяха трудни за постигане, докато Робърт Тейлър не се завъртя, обърна и не отправи ожесточен удар, който вратарят на Нешвил Елиът Панико направи добре да не допусне.

Три минути по-късно Маями поведе – и източникът на техния пробив не беше изненада.

Опитът за пас на Тейлър отвътре беше блокиран и топката попадна в Меси, който премина покрай Цимерман, отваряйки достатъчно пространство отляво, за да отприщи неудържим удар от над 25 ярда, който влетя в горния ъгъл покрай безпомощния Панико.

Маями изглеждаше в пълен контрол, играейки с увереност, граничеща с перчене, но историята беше различна след почивката.

От корнер Пико спечели удар с глава на задната греда, който рикошира в крака на Бенджамин Кремаски и Календер.

Внезапно Нешвил повярва и техният германски нападател Хани Мухтар оживя, тествайки Маями със своите бързи бягания и Календър с удар отдясно.

Меси се доближи до още един холивудски завършек с удар в 71-та минута точно от границите на наказателното поле, който пречисти външната страна на гредата.

Но в последните секунди неговият еквадорски съотборник Кампана трябваше да спечели мача за Маями, когато заобиколи Панико, но от тесен ъгъл успя да удари само гредата с гола по негова милост.

След това дойдоха дузпи и след като всичките 10 полеви играчи стреляха, с по един пропуск за всяка страна, се стигна до вратарите и Календер запази хладнокръвие с удара си, преди да откаже Панико и да даде началото на празненствата.

Докато играчите пръскаха шампанско в съблекалнята, аржентинският треньор Херардо „Тата“ Мартино беше в размишляващо настроение.

„Най-важното нещо, което трябваше да направим, е да съберем отбор, докато играехме турнир от седем игри, а това е много трудно да се направи“, каза той.

„Вече имаме по-голяма яснота какво може да ни крие бъдещето след спечелването на тази титла след 30 дни“.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР