Магистралата от София до Тирана се превръща в стратегически европейски

...
Магистралата от София до Тирана се превръща в стратегически европейски
Коментари Харесай

Магистралата от София до Тирана се превръща в стратегически европейски приоритет

Магистралата от София до Тирана се трансформира в стратегически европейски приоритет. Албания е поела постоянен курс към присъединение към Европейския съюз и демонстрира извънредно неизменност и воля в реализирането на програмата за промени.

Това съобщи българският евродепутат от ГЕРБ (ЕНП) Андрей Новаков в Тирана на среща със заместител министър-председателя и министър на инфраструктурата Белинда Балуку.

Двамата разискаха стратегически европейски планове, насърчаващи свързаността в Югоизточна Европа. Акцент беше подложен и върху военната подвижност и опцията за усъвършенстване на съществени пътни артерии в Европейски Съюз по този начин, че те да бъдат годни и за напредване на военна и отбранителна техника. Като приоритет на районното съдействие сред България и Албания те откроиха построяването на европейския транспортен кулоар No. 8, свързващ Адриатическо и Черно море.

Андрей Новаков бе на работно посещаване в Албания по покана на нашетопосолство в Тирана в качеството си координатор на ЕНП в Комисията по Регионална политика в Европейския парламент и член на Делегацията за връзки с Албания. Той беседва и с ръководителя на Комисията за европейска интеграция на албанския парламент Йорида Табаку. Двамата направиха обзор на връзките на страната с Европейския съюз и акцентираха съдействието сред парламентите на Европейски Съюз и на Албания като значим фактор за използването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

С министъра на вътрешните работи на Албания Таулант Бала Новаков разиска въвеждането на основни промени, нужни в подтекста на политическите и икономическите критерии за участие в Европейски Съюз. Двамата откроиха стабилността и сигурността в страната като съществена причина за поощряване на задграничните вложения, икономическия продан и туризма. Като съответна сфера за съдействие беше упоменат бранш превоз с акцент интернационален транспорт на артикули и товари.



На среща с българската общественост в Елбасан, проведена от посланика на България, Ивайло Киров, Андрей Новаков акцентира, че хората като тях са същинският мост и връзка на България и Албания, тъй като са чудесно интегрирано малцинство, съумяват да запазят българската си еднаквост и в това време със своите труд и достижения да са част от развиването на страната.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори следващ мандат. През последните пет години той е част от преговорния екип на Европарламентa за годишните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР