Магистралата, използвана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като символ-верую

...
Магистралата, използвана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като символ-верую
Коментари Харесай

Хемус може да се срути върху главата на Борисов |

Магистралата, употребена от водача на ГЕРБ Бойко Борисов като символ-верую на ръководството му, фон в неговото “джипка-шоу ” и предлог да се раздадат без търг големи суми от държавния бюджет, може да се срути върху главата му.

“Хемус ” e визитна картичка на властта на ГЕРБ, само че излиза, че стотици милиони са минали като ешелони през държавна компания, трансферирала ги на частни компании. Оттам една част е изтеглена кеш в чували, а друга е била изпратена в чужбина.

Разкритията

Раздадени предплатено милиони, забавени отчуждителни процедури, противозаконни градежи, неоткриваеми строители, документи с погрешно наличие - разкритията за всичко това направи служебното държавно управление. Пак оттова, след инспекции на антимафиотите от Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП), пристигнаха и новините за близо 57 милиона лв., отпуснати предплатено за лот 5 на “Хемус ”. Парите отишли към “кухи компании ”, откъдето били изтеглени в брой в разнообразни интервали от време. Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков предприемач, обвързван със градежа на автомагистралата, е изпратил в Обединените арабски емирства други 21 милиона лв., отново от задатъци за “Хемус ”, посредством банка, с чийто притежател Бойко Борисов е имал общи компании. Вече се появиха медийни изявления, че единствено една банка дава отговор на това изложение - “Интернешънъл Асет Банк ”, правоприемник на свързаната с борческата формация СИК " Първа източна интернационална банка ".

Известно е, че банките не обичат шума, само че какво са правили през това време “Банков контрол ” на Българска народна банка и финансовото разузнаване, което е под шапката на ДАНС? Тегленето на такива големи суми на каса в банка би следвало да провокира дейности от страна на банката - да изиска пояснения за какво се теглят парите, да уведоми ДАНС. Става въпрос за обществени средства, които са изпращани от държавната “Автомагистрали ” към частни компании, основани като “пощенски кутии ” с капитал от по 2 лв. и без обороти. За прехвърлянето на милионите към ОАЕ също би трябвало да е известено финансовото разузнаване, на което по закон се рапортуват покупко-продажби над 10 000 лв..

Но единственото, което направи централната банка поради разкритията на Министерство на вътрешните работи, беше да изтълкува безусловно думите на Рашков за “банката на Борисов ” и да разгласи в особено изказване, че Бойко Борисов няма банка и не управлява банка. В едни предходни години Българска народна банка и ДАНС - с други управления, само че по същия метод - следиха с необятно затворени очи Корпоративна комерсиална банка (КТБ), до момента в който не бе срутена през 2014 година. Също по този начин не се постараха изключително да изяснят икономическа съгласуваност при някои от огромните кредитополучатели на държавната Българска банка за развиване (ББР).

От прокуратурата излезе заричане, че екип от четирима прокурори ще работи по информацията, която служебните министри огласиха за “Хемус ”. Дали в действителност ще разбере по какъв начин задатъци, обезпечени с банкови гаранции и застраховки, са попаднали в кухи компании и се теглят в чували от “сламени хора ”? Ако прокуратурата не се намеси и не проверява, все едно ще е до какви разкрития се е добрало Министерство на вътрешните работи.

Калпава работа

Освен да се търсят милионите, ще се ревизира и качеството на свършената работа по автомагистралата, за която ГЕРБ първо даде обещание да е подготвена до 2023 година, а след това измести периода за 2024. Оказва се обаче, че от 250-те километра през 2024 ще са подготвени едвам 51, защото при останалите сектори има нелегално строителство без нужните позволения, а за някои даже и трасето не е конкретизирано, изясни наскоро служебната министърка Венета Комитова.

Арх. Влади Калинов, началник на ДНСК, съобщи през вчерашния ден по БНР, че схемата на строителството е такава, че строителите не носят отговорност за свършената работа, нито пък ще заплащат неустойки при неприятно осъществяване. “Строителството е прикрито зад контракти за доставка на материали и наем на техника. Това значи, че тези компании, които докарват техниката дружно с операторите на тази техника, правят строителството, само че не носят отговорността за него, а отговорността се връща към държавното сдружение “Автомагистрали ” ЕАД. Има един неизвестен реализатор, който идва, свършва си работата и не носи отговорност за това, което е приключил ”, сподели арх. Калинов. Наред с това има подозрения, че при строителството на “Хемус ” са полагани материали, които не са подобаващи и не са сертифицирани. Затова ще бъдат назначени експертизи за инспекция.

Завладяна страна, приспани институции

Нищо не илюстрира по-добре превзетата страна от приспаните институции. Корупция, некачествено строителство, неприятна инфраструктура, пране на пари - всичко оттича в канализацията, запратено там от партийната преданост на служителите и зависимостите на магистратите.

Всички гледахме във Facebook тила на Бойко Борисов, до момента в който въртеше кормилото на джипа по " Хемус " и хвалеше властта си. А най-после ще се окаже, че големи суми обществени средства са били раздадени за нещо, което го има единствено в фрагментите от неговото " джипка-шоу ".

Б. ред. - Коментарът на Емилия Милчева е от
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР