Магистрала “Хемус, която свързва София и Варна, ще бъде завършена

...
Магистрала “Хемус, която свързва София и Варна, ще бъде завършена
Коментари Харесай

МРРБ: Магистрала “Хемус” ще бъде завършена най-рано след 5 години

Магистрала “Хемус ”, която свързва София и Варна, ще бъде приключена най-рано след пет години, предвидиха от Министерство на районното развиване и благоустройството в отговор на въпрос, написа “Труд ”.
“Оптимистичната цел е Автомагистрала “Хемус ” да бъде построена през 2028-2029 година ”, обясниха от ведомството.
За да се случи това обаче, първо би трябвало да е ясно по какъв начин ще бъдат узаконени инхаус договорите сред формалния реализатор на плана за дотъкмяване на автомагистралата - държавната компания “Автомагистрали ” ЕАД, и компаниите, които са сключили контракти с нея за доставка на строителни материали и техника.
Затова министърът на районното развиване Андрей Цеков е подписал заповед за съставяне на работна комисия, която би трябвало да предложи разновидности за решение на проблема с инхаус договорите.
Срокът, в който комисията би трябвало да предложи разновидности за решение на въпроса, тъй че да продължи построяването на автомагистралата, което е съвсем блокирано през последните две години, е до 30 септември, а “възможните решения ще бъдат оповестени обществено през есента ”, показват от Министерство на регионалното развитие.
Преди време министър Цеков разгласи, че измененията “не са изключително комплицирани ”, а през есента ще бъде допустимо да продължи работата по аутобана.
Към момента темпът на създаване в първите три лота на автомагистралата (лотове 1, 2 и 3), чието строителство е най-напреднало, се прави с понижени темпове, признават от районното министерство, като повода е неналичието на възлагане поради неизчистените въпроси по отношение на инхаус договорите.
Общата дължина на лотовете 1, 2 и 3 е 53 километра, като трасето им стартира от местността “Боаза ” и приключва при връзката с второкласния път Плевен-Ловеч. Към момента секторът на лот 1 с дължина 15,7 км, е построен на 70 %, а през февруари в отговор на въпроси от Министерство на регионалното развитие ни увериха, че правата ще бъде подготвена до края на годината.
Към момента се чака и трите лота да са приключени през 2024 година Лот 2, който е с дължина от 19,1 км, е построен на към 24 на 100, а сектор 3 с дължина от 17,1 км е построен на 49 на 100. Почти същото беше осъществяването по правите и напролет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР