Магистрала Хемус и скоростният път Видин - Ботевград е реалистично

...
Магистрала Хемус и скоростният път Видин - Ботевград е реалистично
Коментари Харесай

Караджов: Магистрала Хемус и пътят Ботевград-Видин готови през 2027 г.

Магистрала " Хемус " и скоростният път Видин - Ботевград е реалистично да бъдат приключени през 2027 година, стана ясно по време на общественото разискване на огромните инфраструктурни планове, проведено от вицепремиера и министър на районното развиване Гроздан Караджов, което се излъчва онлайн на формалната му страница във Facebook в продължение на четири часа.

Караджов изиска точни планове от АПИ, Института за пътища и мостове и държавната компания " Автомагистрали " за плановата подготвеност, строителство и планирано финансиране на стратегическите инфраструктурни обекти предвид на новата стратегия за ремонт на пътищата за 2022 година

" Между 2025, 2026 и 2027 година е реалистично да се пуснат разнообразни сектори от автомагистрала " Хемус ", в случай че предвижданията, които вършим не срещнат спомагателни трудности - правосъдно дело или друго, което да ни забави ", сподели министърът.

По думите му, няма късмет да бъде спазен срокът автомагистралата да е подготвена през 2024 година

Гроздан Караджов категорично акцентира, че идващият път, когато има закъснение по осъществяването на строителството, топката е в АПИ и " Автомагистрали " и чака навреме да бъде осведомен.

През 2022 година са нужни за 330 млн. лв. за финансирането на работата по сектори на автомагистрала " Хемус " и 642 млн. лв. за всички лотове на пътя Видин - Ботевград . Средствата се чака да бъдат от държавния бюджет, заключи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството след подадените данни от участниците в срещата.

По време на дебата стана ясно, че служебният кабинет на Стефан Янев е прибрал парите за строителството на автомагистрала " Хемус " за сектора от пътен възел " Боаза " до разклона за Велико Търново от сметката на " Автомагистрали " в размер на 500 млн. лева В момента държавната компания разполага единствено с 2 млн. лева По тази причина в държавния бюджет за 2022 година би трябвало да бъдат заложени 330 млн. лева, с цел да може да се разплаща с компаниите. Подобна е обстановката и за пътя Видин - Ботевград.

Общо за сектора от п.в. " Боаза " до Велико Търново в края на 2018 година държавното управление на ГЕРБ отпусна 1.35 милиарда лева От тях 850 млн. лева към този момент са разплатени на реализатори. Останалите 500 млн. лева са били върнати назад на страната по времето на първия длъжностен кабинет на Стефан Янев.

Участъкът от Благоевгред до Крупник на Автомагистрала Струма са издигнати, само че следва 500 подучастък при който е записано свлачище, което би трябвало да се укрепи. Разрешителното ще е готово през април, една година ще е нужно обаче за подсилване на свлачището. Участъкът при моста Железница ще завърши след подсилване на свлачището. В средата на годината се чака да бъде приключен тунела, стана ясно още на срещата.

Шест години би бил някакъв реален интервал за построяването на няколкото нови моста над Дунав от дата на подписването на съглашение с Румъния за всеки един от тях, в случай че не борим дълги правосъдни обжалвания, стана ясно още на работната среща.

Става дума за мостовете Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. В най-напреднала фаза са диалозите с румънската страна за моста при Русе , който ще е и начало на автомагистралата Русе - Търново, само че по него не се е стигнало до възлагане на капиталово изследване.

Министърът посочи, че за оборудванията би трябвало да се възложат изследвания да дефинират най-подходящите места за устоите им, за проектирането на структурата, да се създадат отчужденията, като тези процеси могат да завършат след две години в най-хубавия вид, след което да се получи позволение за строителство. По време на съвещанието бе напомнено, че строителството на моста при Видин е лишило към четири години дружно с методите от българска и румънска страна.

За плана за тунела " Петрохан ", който е дълъг съвсем 7 километра и ще бъде с магистрални габарити - с по две ленти в посока и спешна лента, се планува до 2026 година да има позволение за градеж, а поради сложността му, и вероятно през 2031 година да има трасе по това направление от Дунав мост при Видин до столицата, като в този план влиза и построяването на тунела. Финансирането към момента е в предварителен стадий, като има визия той да бъде препоръчан за финансиране по самодейността " Три морета ".

За автомагистрала " Черно море ", която ще е дълга към 100 километра, при най-хубаво стичане на събитията може да се чака до края на 2027 година да бъдат преминати всички стадии, нужни за приемане на позволение за градеж. Поне пет години ще са нужни за строителството на автомагистралата, от която ще има прави до курортните градове и тунел. Завършването е допустимо през 2050 година, регистрираха на срещата

Около 3 милиарда лв. са нужни за трите плана в целокупност - за автомагистрала Русе - Велико Търново, за обходния път на Габрово с тунела под Шипка и за сектора от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. По новата оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " се чака да получим 1,1 милиарда лв. и за оставащите 1,9 милиарда лв. ще би трябвало да се търси финансиране, сподели министърът.

Очаква се до 2030 година автомагистралата Русе - Велико Търново да бъде приключена, а през 2028 година да е подготвен един от наситените на пътни катастрофи сектори Русе - Бяла, добави министър Караджов.

" Този път избавя животи и в случай че може да се редуцира срокът за построяването, ползвата от него е огромна, тъй като най-голямата отговорност е сигурността ", акцентира Караджов.

За " Струма " през Кресненското дефиле другата седмица ще се образуват три комисии от Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите, които по едно и също време ще работят по това кой от разновидностите Министерство на околната среда и водите ще съгласува за осъществяване с минимални вреди за природата, като не може да се дадат планирани периоди за построяването на обекта, сподели още министърът.

Очаква до 2030 година да бъде построено трасето през Кресненското дефиле и приключена цялата автомагистрала " Струма ".

" Целият кулоар Ориент-Източносредиземноморски - от 1-1 от Видин до Кулата, той би трябвало да бъде построен до 2030-а. Там попада сектора от Кресненското дефиле, единственият стеснен сектор, който не е в строителство ", сподели инж. Златка Петева от организация " Пътна инфраструктура "

" С това желаете да кажете, че тези месеци са последният трен, който можем да хванем, с цел да осъществим този ангажимент ", отвърна министър Караджов. " Тези няколко месеца ние би трябвало да развържем този възел и да пуснем автомагистралата ".

Новата стратегия за ремонт на пътищата за 2022

" За един месец получих стотици сигнали за лунните пейзажи по пътищата в страната ", сподели Караджов. Превантивният план за настоящ ремонт, фиктивен с цел да се обиколи процудерата за нужните строителни бумаги за главен ремонт, е незаконен път и няма по какъв начин да се узаконяват. Затова се стопира тази процедура ", акцентира министърът при прегледа на програмата за ремонт на пътищата за 2022.

Довършването на Софийския околовръстен план бе несъмнено от министъра като вероятен план, на който би трябвало да се даде подтик през тази година.

Основен приоритет в програмата е автомагистрала " Хемус " по линия на настоящото поддържане до правене на план на главен ремонт на съществуващото трасе, стана известно по време на съвещанието.

След Великден тунелите " Ечемишка " и " Витиня " ще бъдат приведени към европейските условия. Ще се ремонтират и нагърчванията по настилката на автомагистралата сред 12-и и 13-и километър, като поправки не са правени от годината на строителството на трасето - 1976 година

По автомагистрала " Тракия " , с изключение на ремонт при километър 123 в област Пазарджик, ще се прави и местна замяна на износващия слой сред тунел " Траянови врата " и 66-и километър.

Във връзка с нарасналите цени на строителните материали, министърът заяви, че ще се образува работна група, която да откри обективен механизъм за индексация.

" Ще желая от вас нищо повече от труд, пот и сълзи. С тези думи, изречени от прочут министър председател ", се обърна вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов към участниците в работното съвещание.

Да се хванем за ръце и да оправим пътищата, тъй че хората, когато излязат на пътя, да вършат разлика сред сектора, който сме ремонтирали тази година по линия на новата стратегия и досегашния път, прикани министърът участниците в срещата.

Министърът заяви, че ще има последваща такава среща в средата на годината, с цел да се види какви компликации се срещат при осъществяването на програмата.

Стотици въпроси за идни поправки на пътища имаше от жителите. Голяма част от тях получиха отговори в границите на съвещанието.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР