Маги Лена Уокър е първата чернокожа жена в САЩ, която

...
Маги Лена Уокър е първата чернокожа жена в САЩ, която
Коментари Харесай

Маги Лена Уокър – първата цветнокожа, жена която отваря банка

Маги Лена Уокър е първата чернокожа жена в Съединени американски щати, която провежда и ръководи банка. И на всичкото от горната страна го прави в сегрегирания Юг в някогашната столица на Конфедерацията, Ричмънд, Вирджиния. Но това не е всичко: Уокър управлява Независимия медал Свети Лука – едно от най-големите афроамерикански приятелски общества; купува постройка и отваря повсеместен магазин; и финансира и редактира вестник The Saint Luke Herald. Работата на Уокър обаче не е в нейна персонална изгода – тя е в интерес на нейната общественост.

„ Не съм родена със сребърна лъжичка в устата, а с кошница за пране на главата си “, коментира Уокър. И тя има поради това безусловно. Маги Лена Уокър е родена на 15 юли 1864 година в фамилията на Елизабет „ Лизи “ Дрейпър, бивша робиня, и Екъл Кътбърт, роден в Ирландия боец и медицински служащ в Конфедерацията. Дрейпър и Кътбърт не съумяват да развият дългосрочна връзка. След премахването на робството Дрейпър се грижи за фамилията си, като работи като перачка. През 1868 година тя се дами за Уилям Мичъл, само че той умира прибързано през 1876 година в неразкрито ликвидиране. След гибелта на брачна половинка си Лизи Мичъл отглежда сама децата си Маги и Джон. Докато нейният труд като служащ в пералнята й осигурява автономия, тъй като работата може да се прави в личния й дом и със свое движение, той надалеч не е рентабилен. Лизи Мичъл често се възползва от помощта на дребната си щерка. Това непретенциозно образование стимулира Уокър да оказва помощ на другите.

Като тийнейджър тя се причислява към Независимия медал на Свети Лука (НОСЛ) – организация, в която ще бъде мощно ангажирана до края на живота си. НОСЛ е афроамериканско братско общество, учредено от Мери Проут в Балтимор през 1867 година Подобно на доста други приятелски организации, които се развъждат през това време, НОСЛ е основана, с цел да дава помощ на своите членове, изключително когато са заболели или при гибел. Общества като това също имат ритуалистичен детайл и слагат общественополезния труд високо в целите си.

 Maggie L Walker Historic Site

Уокър приключва учебното заведение за цветнокожи в Ричмънд през 1883 година и стартира да работи като преподавател. Когато обаче се омъжва за Армстед Уокърпрез 1886 година, Уокър е принудена да се отдръпна от преподавателската си позиция, тъй като на омъжените дами е неразрешено да преподават. Тъй като към този момент не може да преподава, Уокър стартира работата за Ордена.

През 1899 г. е определена за популярен секретар, най-високата управителна позиция в организация. Макар че това е голямо достижение, Уокър поема управлението на организация, която е на ръба на банкрута и с бързо намаляваща членска маса. Виждайки опция, където други биха видели злополука, Уокър се възползва от този късмет да възвърне НОСЛ. И съумява – към 1915 г. членовете нарастват до 40 000, а доникъде на 20-те години – до над 100 000.

Уокър имаше визия за възстановяване на своята общественост посредством увеличение на достъпа до претовареност, обучение и финансови принадлежности като ипотеки и персонални заеми – все области, където сегрегацията основава проблеми. Чрез Ордена тя основава спестовна банка Свети Лука, The Saint Luke Herald и универсалния магазин, St. Luke Emporium. Фокусът на тези предприемачески инициативи не е самостоятелният триумф, а по-скоро напредъкът на общността. За да ръководи бизнесите, Уокър наема работна мощ, формирана най-вече от чернокожи дами, които стават стенографи, счетоводители, публицисти и секретари.

Бившата секретарка на Уокър – Алис Шпиндъл Максуини Гилиъм – си спомни, че Уокър „ е била строга през този интервал. По-добре е да сте на бюрото си в девет без 10. “ С напредването на НОСЛ и банката натоварването се усилва. Служителите работят дълги часове. Един чиновник описа историята по какъв начин след финансов одит е открито, че липсва един 1 цент. Уокър инструктира двама от служащите си да останат, докато парите не бъда открити. След часове търсене най-сетне ги откриха – в среднощ. В допълнение към дългите часове, Уокър изисква от служащите да се придържат към избран дрескод: бяла блуза и дълга тъмна пола и ги предизвиква да икономисват 5% от заплатите си. Не всички служащи правят оценка тези разпоредби или пък огромното натоварване и надлежно подават тъжби до Уокър, с които тя наподобява се оправя самостоятелно.

С времето упоритата им обаче се отплаща. Афроамериканският вестник Washington Bee признава, че финансовият триумф на НОСЛ и банката е оказва голямо въздействие върху афроамериканците в Ричмънд и отвън него. (Дори предизвиква своите читатели да се причислят към Ордена или да открият сметка в банката.) Дребните стотинки, които елементарните чернокожи служащи подават в банката, възлизат на към половин милион $ в средата на 20-те години. За съпоставяне, през 2019 година това би направило над 7 милиона $.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР