Магдалина Василева и Пламен Василев – възпитаници на магистърската програма

...
Магдалина Василева и Пламен Василев – възпитаници на магистърската програма
Коментари Харесай

Престижни награди за студенти от магистърска програма „Опазване на културното наследство“ на ВСУ „Черноризец Храбър“

Магдалина Василева и Пламен Василев – ученици на магистърската стратегия „ Опазване на културното завещание “ на Варненския свободен университет, завоюваха Първо място и Наградата на публиката в VII-мия народен конкурс за дипломни работи в региона на запазване на културното завещание. Състезанието се провежда годишно от Дружество „ Архитектурно завещание “ към Съюза на архитектите в България, в партньорство с Българския народен комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (БНК на ICOMOS), оповестиха от висшето образователно заведение.

По време на влиятелното съревнование, което се организира в София, Магдалина Василева и Пламен Василев се показаха чудесно със задълбочените си планове и победиха представители от всички български университети , в които се учи компетентност „ Архитектура “. Двамата са ученици на Варненския свободен университет, където се дипломираха като архитекти, а в края на предходната година опазиха и магистърските си планове по запазване на архитектурното завещание, под управлението на доцент доктор арх. Красимира Вачева.

Арх. Магдалина Василева: Адаптация на къщата на Васил Боянов, Сливен

Магдалина Василева показа новаторски метод към опазването на културното завещание с плана си за акомодация на къщата на Васил Боянов в Сливен . Сградата, издигната през 1931 година, все още се употребява за читалище, като арх. Василева търси по-добро приложение и обживяване на историческия обект. Нейният метод включва задълбочено историческо и архивно проучване и разбор, което впечатли журито. Предложената допълваща функционалност (детска занималня) се базира на предварителни социологически изследвания и анкети, които аргументират проектираната интервенция.

Арх. Пламен Василев: Социализация на Лесичерския дирек, Павликени

Пламен Василев показа упорит план за социализация на Лесичерския дирек до Павликени, археологически обект с богата история. Неговият сложен метод включваше изследване, снимане, графична реорганизация на античен храм, планирането на приемна постройка и показване на всички процеси по социализация. консолидираното му в актуалната среда. Проектът предлага устойчиви решения и туристически направления, като съчетава интереса към историята с потребностите на общността.

Журито, управлявано от арх. Дафина Барфончовска – с дълготраен опит в опазването на архитектурното завещание, беше въодушевено от показания систематичен метод, графичната просвета и концепциите на студентите. Те освен демонстрират изчерпателен интерес към процесите на запазване, само че и оферират смели и новаторски и устойчиви решения в отговор на провокациите пред съхраняването на културното завещание на България. „ Представените дипломни задания на Магдалина Василева и Пламен Василев ни дават убеденост и са образец за бъдещето и опазването на нашите старини “,коментира журито.

Наградите връчи ръководителят на Управителния съвет на САБ арх. Петър Диков.

Всички участници в изложбата конкурс получиха дарове от Български национален комитет (българска политическ на ИКОМОС и сдружение „ Архитектурно завещание “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР