Магдалена Христова ще изпрати една от най-успешните си години, свързани

...
Магдалена Христова ще изпрати една от най-успешните си години, свързани
Коментари Харесай

Световната рекордьорка Магдалена Христова пред Sportal.bg: Бях абсолютно готова за този рекорд

Магдалена Христова ще изпрати една от най-успешните си години, свързани със спорта. През 2022 година тя завоюва международната купа за ветерани (Ж45) в скока на дължина, а преди по-малко от седмица победи и на Балканиадата в Солун, където сложи международен връх в тази възрастова група от 5.70 метра.

Христова към момента държи националния връх на България в скока на дължина при дамите в зала с 6.91 метра от 1998 година Като госпожица тя има две четвърти места в скока на дължина на международни шампионати и едно четвърто с щафетата на 4 по 100 м. При дамите е девета в скока на дължина на Световното в Атина през 1997 година, четвърта е на Европейското в зала във Валенсия през 1998 година. Има седми места на Световното в зала при дамите в Маебаши през 1999 година, а същата година е седма на Европейското за девойки под 23 години в скока на дължина. Последният огромен триумф на Христова на огромната интернационална сцена е осмото място на 60 метра на Европейското в зала в Бирмингам.

Тя има също голям брой трофеи и медали от национални шампионати и балканиади.

Христова даде особено изявление за Sportal.bg , в което приказва за международния връх, компликациите към реализирането на допинг тестът, сбъднатите си фантазии, треньорството, има ли бъдеще българската атлетика и засегна още доста други тематики.
 Българка сложи международен връх в скока на дължина Българка сложи международен връх в скока на дължина
“От една година си бях сложила тази цел, доста се надявах това да се случи на Световното в Тампере, само че тогава поради чисто организационни проблеми, които те имаха, не се случи. Хубавото беше, че това ме стимулира цяло лято да продължа да упражнявам. Бях безусловно подготвена за този връх и с настройката, че това нещо би трябвало да се случи и ще се случи ”, показа Христова пред Sportal.bg .
6  Интервю със международната рекордьорка за ветерани в скока на дължина Магдалена Христова
Изявяващата се и като треньор майка на 3-годишно момче разяснява и компликациите, пред които е била изправена след сложени връх: “Имаше чисто организационни проблеми от страна на гърците - на всяко едно огромно състезание има наложителен допинг надзор. Всички участници платихме, с цел да има допинг надзор. В един миг се оказа, че комисията, която е трябвало да взема контрола, не е на стадиона и драмата беше, че се наложи близо 6 часа да седнал съм на стадиона и да очаквам най-сетне нещо да се случи и да дам тази допинг проба. Проблемът пристигна от това, че в един миг трябваше да се оправям изцяло сама. Смятам, че моята работа в тази ситуация беше да бъда играч. Стори ми се необичайно хора от разнообразни федерации да идват и да ми честитят, да ми споделят какво би трябвало да се направи, протоколи, допинг, а в действителност индивидът, който трябваше да се грижи за цялото това нещо, го нямаше. Моят проблем ескалира за това, че в един миг се оказа, че аз съм отговорна, тъй като не съм потърсила помощ. ”
 “Един безмълвен международен връх ” - Магдалена Христова с отворено писмо до Здравка Йорданова “Един безмълвен международен връх ” - Магдалена Христова с отворено писмо до Здравка Йорданова
Христова пази горчиви мемоари още от Световното за ветерани в Тампере по-рано през годината, където тя стана шампионка: “Връщайки се от Световното в Тампере, където свиреше българския химн, никой не си направи труда това да бъде отразено. Т.е. институцията, която се грижи за мастер спортистите, трябваше да отдели 10 минути и да пусне едно прес известие, че там се е случило нещо. Ясно е, че съм си платила всичко сама, това е наслаждение - да. Но дано хората да не не помнят, че това наслаждение е обвързвано с доста труд. Хората не се замислят, само че на мастер спортистите им е доста по-трудно. Аз съм била първокласен играч и тогава моята работа беше единствено да упражнявам, да дремя, да хапвам и да почивам. ”
6  Интервю със международната рекордьорка за ветерани в скока на дължина Магдалена Христова
Христова разяснява и отвореното писмо, което изпрати до Здравка Йорданова, ръководител на Българска мастърс федерация: “Нещата не опират единствено до мен, те са доста по-радикални, обвързвано е с цялото мастърс придвижване в България. В случая аз мога да разясня единствено леката атлетика - тази година имаше връх по присъединяване на републиканското за ветерани. Ние сме близо 300 индивида - всичките тези хора са със своите проблеми, условия, искания. Всичко потегли оттова, че аз като международен първенец не получих никаква поддръжка от федерацията. Оказа се, че всичките тези 118 индивида също не са получили нищо и ние нямаме действителна визия по какъв начин се разпределят тези средства, какви са правилата им, какво тъкмо се случва. ”
6  Интервю със международната рекордьорка за ветерани в скока на дължина Магдалена Христова
Световната рекордьорка счита, че решение може да бъде открито и е отворена да прави оферти, а съгласно нея всичко би могло да се реши посредством диалози. Цялото мнение към този проблем може да откриете във видеото.
6  Интервю със международната рекордьорка за ветерани в скока на дължина Магдалена Христова
“Не знам дали това е най-успешната ми година, само че сигурно е тази, в която сбъдвам доста свои фантазии ”, добави още Христова.

Какво я стимулира и какви са нейните последващи цели - във видеото.

Снимки: Борислав Цветанов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР