Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е

...
Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е
Коментари Харесай

Светилището на истината в Тайланд е построено без нито един пирон

Магдалена Гигова е дълготраен публицист и неспасяем странник. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по стратегия “Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа.

Също по този начин е създател и водещ на предаването “Дромомания” по здравната телевизия Code Health - всяка събота от 17 часа. Тя разгласява пътеписите си в своя уебсайт

От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник” Над 55” ще научавате за забавни места по света и по какъв начин да пътувате по-евтино и безвредно.

Светилището на истината (The Sanctuary of Truth) е едно от чудесата на Тайланд. Това е най-големият храм в света, издигнат напълно от дърво, без помощта на нито един гвоздей. В него и най-тъмното ъгълче изобилства от художествена резба, а всяка статуя е изпълнена с метафизичен смисъл. Според мен той е една от добре защитаваните секрети на другояче необятно известния най-вече с плажовете и със секс туризма курорт Патая.

Живописният комплекс е ситуиран на нос Ричват на север от града и е построен от златисто и сребърно тиково дърво плюс алено и черно (желязно) дърво.

Строителството на светилището стартира през 1981 година, още не е завършило, само че няма заплаха да се проточи най-малко колкото градежа на катедралата “Саграда фамилия” на Гауди в Барселона. Наследникът на неговия създател е заречен да го приключи през 2025 година. При работата се употребяват антични тайландски познания за обработката на дърво. Постройката на брега на Сиамския залив е висока 105 метра (твърди се, че е най-извисената дървена постройка в света) и необятна 100 м.

Проектът е финансиран напълно с персонални средства от милионера Лек Вириапант (Lek Viriyaphant). В него са преплетени богове, войни и митологични фигури от четири азиатски религии.

Светилището демонстрира, че хората са единствено прашинки във Вселената и в последна сметка се сливат с нея. Физическите същества са тленни, само че истината и положителното са безсмъртни.

Адресът на формалния му уебсайт е. В него написа, че предназначението на храма е да употребява изкуството и културата като отражение на източните визии за света, азиатската философия и античните познания. “В този комплекс посетителите възприемат и схващат живота на предишните генерации, отговорността на индивида, основополагащите метафизичен правила на виталния цикъл, взаимоотношенията с Вселената и основната цел на живота - постигането на Утопия”.

Легендата споделя по какъв начин екстравагантният паралия Вириапант имал привидение свише, че ще живее, до момента в който продължава градежът на храма, и той напредвал с вглеждане във всеки подробност. Пророчеството се оказало ялово и Лек се споминал, само че синът му поема неговото дело. В светилището се преплитат културите на Тайланд, Китай, Камбоджа и Индия, стълбове на будизма и индуизма.

Най-високата кула на храма, символизираща пътя към истината, е обкръжена от фигурите на четири тайландски девици, всяка от които има личен образ и е заредена с необикновен смисъл. Онази, която държи в ръцете си цвят от лотос, е олицетворение на религията, тази с книга - на философията, с гълъб - на мира, а с младенец в прегръдките - на самия живот. На самия връх се извисява ездач върху кон, наименуван Пра-Шри, който е пета реинкарнация на Буда.

Изобщо и най-дребното изображение на загадъчната сграда съдържа сакрален смисъл. Идеята, към която се осмисля декорирането на храма, е изобразяването на фамилията на основателя на всичко съществуващо: Баща и Майка, Небе и Земя, Слънце, Звезди, Луна. Органично се смесват индуистки и будистки знаци. Цялото светилище съставлява единство на най-различни религии, освен това освен източни.

Строителството на Светилището на истината на плажа Наклуа в Патай продължава. Затова и посетителите влизат наложително с каски. Потракването на чуковете им се слива с мистичната музика, а дамите, младенците и митологичните чудовища, вперили очи в посетителите от тавана на постройката, допълват атмосферата на загадъчност.

Разбира се, скептиците се съмняват, че храмът е повдигнат без помощта на нито един гвоздей. Оказва се, че гвоздеи има, само че те са забити единствено на половина. Тайландците настояват, че щом градежът завърши, нитовете ще бъдат извадени.
Полезни препоръки
Най-доброто време за посещаване в Светилището на истината е до обяд и след 16 часа, по залез слънце.
В взаимозависимост от цената на входния билет на територията на храма можете да присъствате на пердах с мечове, зрелище на апсари. (Според индуската митология Апсарас са красиви женски същества, които слизат на Земята от небето, с цел да забавляват богове и царе с очарователния си танц.) В цената на по-скъпите билети влиза обиколка на храма по вода с лодка или по суша върху кон или слон. Освен това можете да храните слонове или риби.

Магдалена ГИГОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР