Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е

...
Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е
Коментари Харесай

В Швейцария те учат как да правиш сам полезен шоколад

Магдалена Гигова е дълготраен публицист и неспасяем странник. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по стратегия “Христо Ботев” на БНР - всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на личния си уебсайт.

От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате по какъв начин да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Няма по-искрена обич от любовта към шоколада. Може половинката да ти втръсне, да намразиш даже себе си. Но влюбиш ли се един път в него - то е до живот.

Споделям това възприятие! И преди да посетя Страната на кафявото прелъщение - Швейцария, бях теоретично готова: Ненапразно на латински зърната на какаовото дърво се назовават Theobroma cacao - храна на боговете.

Древните ацтеки и маи са ги употребявали вместо пари. 5 зърна коствала кокошка, а за 100 можело да се купи удовлетворителен плебей. Народите към Мексиканския залив придавали на шоколадовата напитка благотворни и мистични свойства, която пиели малко на брой определени.

Кралят на ацтеките Монтесума поглъщал по 50 чаши дневно и най-много преди да посети харема си. Имали си даже господ на какаовото дърво. Ацтеките наричали сместа от стрити зърна с подправки и вода чокоатъл - горчива вода. През 1492 година Христофор Колумб отнася какаото в Европа, само че едвам хората на завоевателя Ернан Кортес “разконспирирали” божествената напитка.
А в Испания станала известна подправена с ванилия, канела и тръстикова захар.В останалата част от Европа обаче не подозирали за еликсира. Британците даже потопили като непотребен покорен транспортен съд с какаови зърна.

Шоколадът идва на мода като напитка на аристокрацията посредством брачната половинка на френския крал Людовик ХIII, Ана Австрийска, която имала и испанско родословие. Смятало се, че скъпоценната течност лекува тресчица, катар на стомаха и удължава живота.

В края на ХVIII век в Торино е основана първата манифактурна работилница за корав шоколад, фалшифициран... с люта чушка. В Швейцария пък вършат първата манифактура за всеобщо произвеждане. След като датчанинът Ван Хутен усъвършенства извличането на какаово масло от зърната, шоколадът е по-вкусен и наличен.

В женевската фабрика за кестеняви изкушения “Щетлер” вършат ръчно над 1000 тона годишно за 6-те си магазина. Петорно повече унищожават в Япония.

В Страната на изгряващото слънце бонбоните “Паветата на Женева” са синоним на шоколад, макар галактическите си цени.Гъделът е, че има два типа павета: “измити от дъжд” с битер-глазура и “прашни” - наръсени с какаова пудра.

В дребното алпийско селце Клайнгурмел обаче ме чака същинска кафява случка. Сладкарката Корнелия Цюгер провежда семинари “Шоколад за душата и тялото”. Срещу 85 франка за 4 часа “семинаристът” прави саморъчно потребни за здравето бонбони. (Да, такова животно има!)

Накрая получаваш творбите си в красиво опакована хартия с надпис “Бонбоните на...”, с цел да се фръцкаш пред другари вкъщи. Разбира се, че получих такава кутия. И още по-ясно е, че се фуках.

Шоколад, който разгражда холестероловите плаки, бъка от витамини и е потребен за здравето, направих при Корнелия Цюгер в приземния етаж на къщата й. Вкусните й блокчета без нито грам захар и с 85% чиста какаова маса, потеглят към оздравително-релаксиращите хотели за богаташи в Гщаад, Биариц и Сен Мориц.

3 години Кони се учила да прави шоколад, 20 се бъхтила в сладкарската работилница на някогашния си брачен партньор, а от няколко лета прави семинари за кафявото прелъщение, душата и тялото. “В шоколада също има мода. Харесваше се с йогурт, със сушени плодове, описа Корнелия. - Сега наред са екзотичните ядки и суровите китайски череши, известни още като физалис.

Жълти, бъкани от витамини плодчета, които припомнят коктейлни домати с крилца от полуизсъхнали листа. Хващат се за тях и се потапят в кувертюр от битер шоколад. Подбират се единствено потребни и здравословни съставки. Вместо захар употребявам акациев мед, тръстиков сироп. У нас плодчетата се продават под името физалис.

Лешниците, орехите и изключително фъстъците са нездравословни. Бадемите в лимитирани количества - не толкоз.В подмяна на това макадамовите орехи са цялостни с витамин В и към тях няма алергия. Същото е с кедровите семки, те въобще не съдържат холестерол”, прибавя Кони.

Най-хубаво е какаото от Еквадор, Куба, Мексико и Венецуела. За да не изгуби витамините и аминокиселините си, би трябвало да е съхнало на слънце, а не в пещ. Печенето също е тънка работа.
Претеглям в ръката си големите какаови шушулки, пробвам на зъба си (като парче злато) едрите семки и до насита “клъввам” от всички нюанси на потребния черен шоколад с какаова маса сред 70 и 90 на 100. Колкото по-черен, толкоз по-добър за сърцето!

Шоколадовият кувертюр къкри нежно на 23 градуса - оптималната температура за правене на пралини без шупли. Започва шокоприключението!

Благоговейно топвам първата си китайска череша в сместа, лъснала като потен тил на мулатка. Форма, сходна на тази за лед, запълвам с необятна шпатула и след това я изливам. На дъното е останал гъст слой черен шоколад, който би трябвало да се стегне. От найлонова фуния, с каквато бабите ни са украсявали тортите, изцеждам трюфел-паста, която компактно би трябвало да покрие формичките.Отгоре поставям нов компактен слой черен шоколад и заглаждам с сдържан триумф. Тези бонбони се назовават “диаманти”, поради формата.

Част от купона е самичък да комбинираш карамелизираните ядки и да решиш с какъв колорит черен шоколад да ги обвиеш.

На прощаване Кони слага “творбите” ми в кутията с моето име - кой каквото си е направил, да си го яде! Ама различен път. Сега напряко скрибуцам от шоколад. “Лекторката” прозорливо е приготвила по чаша шампанско и соленки с прошуто.

Магдалена ГИГОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР