Магазините за приложения като App Store може да попаднат под

...
Магазините за приложения като App Store може да попаднат под
Коментари Харесай

US законотворци се заемат с магазините за приложения


Магазините за приложения като App Store може да попаднат под строги регулации
(снимка: CC0 Public Domain)

Двупартийнa група от щатски сенатори показа законопроект, който има за цел да разхлаби режима на работа на така наречен „ магазини за приложения ” на огромните ИТ компании. Причината, съгласно сенаторите, е, че тези компании упражняват прекомерно огромен пазарен надзор. На прицел са главно Apple и Гугъл.

Тримата сенатори – демократите Ричард Блументал и Ейми Клобучар и републиканката Марша Блекбърн – са изработили законопроекта, който има за цел да забрани на огромните магазини за приложения да изискват от доставчиците на приложения да употребяват тяхната. Предвидена е и възбрана да се санкционират разработчици на приложения, които оферират разнообразни цени или условия посредством различен магазин за приложения или друга платежна система.

„ Намирам тази хищническа корист на Apple и Гугъл за надълбоко обидна на толкоз доста равнища ”, сподели Блументал, представен от. „ Тяхната пазарна мощ е достигнала точка, в която те оказват влияние върху цялата стопанска система, като задушават и смазват нововъведенията ”.
още по тематиката
Блументал чака съпътстващото законодателство да стане готово „ доста скоро ”. Подготвяната смяна е „ висок залог ” за Apple, чийто генерира 53,8 милиарда щатски $ и усилва облагите ѝ с развиването на пазара на смарт телефони. Компанията към този момент се въздържа от коментар.

Гугъл също не разяснява, само че представител цитира предходни изказвания на компанията, че постоянно са авансово заредени с два или повече магазина за приложения и че продавачите на приложения могат да разрешат изтегляния, без да употребяват Play Store на Гугъл.

Разработчиците, които през последните месеци подлагаха на критика политиките на огромните компании по отношение на магазините им за приложения, похвалиха законопроекта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР