Магазините за нехранителни стоки, ресторантите с маси на открито и

Магазините за нехранителни стоки, ресторантите с маси на открито и ...

Няколко европейски държави облекчават covid-мерките


Магазините за нехранителни стоки, ресторантите с маси на открито и пъбовете отварят врати от днес в Обединеното кралство. Фризьорските салони, спортните зали, зоопарковете и тематичните паркове също ще работят при спазване на дистанция. Това са само част от мерките, които правителството на Борис Джонсън заложи в третата фаза за излизане от локдауна, в който страната се намира от декември 2020, предава БГНЕС. 

Първата фаза, от 8 март, върна децата в училище. Това беше ключов момент, защото правителството обвърза предложената карта за отпадане на ограниченията с броя на новозаразените за денонощие. Месец по-късно – на 11 април, данните са обещаващи - 1730 нови случая и 7 починали. Страната преживява най-тежко пандемията в Европа с повече от 127 000 потвърдени починали вследствие на усложнения от заразата. Но инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи спаднаха благодарение на въвеждането на пълен локдаун и програма за ваксинация. 

Освен масовата ваксинация (по последни данни са ваксинираните с първа доза са 32 милиона, и близо 7 милиона вече имат и втора доза), от 9 април, започна и масовото тестване. Всеки пребиваващ на територията на страната ще има възможност да си прави два пъти седмично безплатен бърз антигенен тест. За целта са отворени специални центрове в обществени сгради и здравни центрове. За удобство на гражданите са предвидени и подвижни лаборатории. Те могат да бъдат забелязани в различни локации, като този например в двора на църквата "Свети Лука" в престижния квартал на Лондон -"Челси". Така правителството на Борис Джонсън се надява да държи под контрол разпространението на вируса. 

Следващата ключова дата в пътната карта за отпадане на ограниченията ще бъде 17 май, когато хотелите, ресторантите на закрито и кината ще могат да отворят. Правителството се надява след месец да отмени и ограниченията за пътуване в чужбина, като ще въведе т.н. светофарна система на страните – пристигащите от държавите, попадащи зелена зона, ще трябва да представят отрицателен PCR-тест, тези от жълтата зона, освен отрицателен PCR-тест, ще бъдат поставени под 10-дневна карантина и ще трябва да направят допълнителни два PCR-теста в рамките на карантината. Най-строги са мерките за пътуващите от страните в червената зона. Те ще подлежат и на 10-дневна карантина в специално определени за целта хотели. Най-чаканата дата на Острова е 21 юни, когато всички рестрикции ще паднат. 

След 11-дневен локдаун правителството на Словения отслаби епидемиологичните мерки. Полицейският час, който бе въведен в страната преди шест месеца, бе отменен, а училищата отново отвориха вратите за децата в класните стаи, предава държавната информационна агенция STA, цитирана от Агенция "Фокус".

Уроците ще бъдат възобновени във всички началните училища, докато в гимназиите ще бъде въведен ротационен модел, според който групите ученици, които идват на училище, ще се сменят веднъж седмично с тези, които са били на онлайн обучение. Магазините и културните институции също ще бъдат отворени отново, а забраната за спортни дейности за групи до 10 души ще бъде отменена. Баровете и ресторантите ще могат да доставят храна и напитки. Носенето на защитни маски на закрито остава задължително, но изискването за употребата на открито е премахнато. 

След 188 дни в извънредно положение от днес Чехия започва поетапното премахване на някои ограничителни мерки, съобщиха световните агенции. То беше въведено на 5 октомври и срокът му бе удължаван на няколко пъти. Сега нощният полицейски час е отменен, но се запазват някои ограничения. Много ресторанти и бизнеси остават затворени, хората ще трябва да носят маски на публични места. Остава забраната за събиране на повече от двама души на едно място, при изключение за сватби и погребения, за които лимитът е 15 човека, предаде БТА. 

Възобновяват се присъствените занятия в началните училища, а в детските градини се връщат горните групи. Два пъти седмично децата ще бъдат подлагани на тестове за коронавирус. Постепенното връщане на всички ученици към присъствено обучение ще става постепенно до края на учебната година, ако ситуацията е благоприятна. 

Отворени са пазарите за селскостопанска продукция, обществените перални, ателиетата за химическо чистене, магазините за резервни части и битова техника, за канцеларски материали и за детски дрехи и обувки. В библиотеките ще се допускат посетители, по един човек на 15 кв. м. Отварят врати зоопарковете и ботаническите градини. Автошколите подновяват занятията и изпитите за получаване на свидетелство за правоуправление.

Гръцките префектури Солун и Ахая също влизат в облекчен режим. От днес там е разрешена работата на търговските обекти, съобщава "Катимерини". Търговията на дребно беше отворена в Гърция миналия понеделник, но в Солун, Ахая и Козани магазините останаха затворени заради тежката епидемична обстановка. В Козани обаче засега търговските обекти остават затворени, предава БТА. 

В Ахая магазините ще бъдат отворени по системите click in shop (с предаване на стоката вътре в обекта с предварителна уговорка) и click away (с предаване извън магазина). В Солун ще работят само по метода click away. 

Отменя се и ограничението в магазините да бъдат допускани само до 20 клиенти. Вече правилото ще се основава само на площта на магазина, т.е. за магазините до 500 кв.м. ще се допуска до 1 клиент на 25 кв.м. търговска площ, а за магазините над 500 кв.м. - по още един за всеки 100 кв.м. над 500. Отварят се и част от игралните зали. 

Източник: manager.bg